woensdag 18 januari 2012

William Clarke wint de tweede rit in de Tour Down Under

William Clarke steelt de missen van Boasson Hagen.
Bron: ca.sports.yahoo.com
Soms valt het voor in de Tour Down Under 2012 dat André Greipel eens niet wint. Soms valt het zelfs voor dat er eens géén sprinter wint in Australië's mooiste. Daarnet was het van dattum en dader van dienst was ene William Clarke. De man kwam solo aan in Stirling, hoewel Edvald Boasson Hagen nog zo gezegd had dat hij daar ging winnen. Als daar maar geen vodden van komen.


William who?

William Clarke reed vorig jaar nog bij Léopard Trek, dus in die zin moet de man wel iets in zijn mars hebben. Dat hij dit jaar echter niet voor Team RadioShack - Nissan Trek rijdt daarentegen, laat vermoeden dat anderen misschien nog net dat ietsje meer in hun mars hadden bij de Luxemburgse formatie.

Dit jaar rijdt Clarke dan ook voor het procontinentale Team Champion System uit China. Zijn bekendste ploegmaats zijn Gorik Gardeyn en de 76-jarige Jaan Kirsipuu. Aangevuld met een handvol Australiërs en een rist Chinezen kom je zo tot een team, dat dit jaar zelfs startrecht kreeg in de Down Under. Het hoeft geen betoog dat Clarke's oververdiende zege vandaag nu al kans maakt op de zege van het jaar voor Champion System.

Het stond ergens al in de sterren geschreven dat William op iets aan het broeden was. Getuige daarvan was zijn verdienstelijke vijfde plaats in het voorbije Australische kampioenschap, waar hij wel nog Gerrans e.a. voor liet gaan. Een beleefde jongen, die Clarke.

Het koersverloop

Verschillenden probeerden te ontsnappen, maar bleken uiteindelijk stervende zwanen. Clarke was de enige die echt wegraakte en reed op zijn eentje zo'n 11 minuten samen. Iedereen dacht dat het peloton uiteindelijk voor een snipperdagje ging gaan, maar in de laatste ronde kreeg Clarke het nog benauwd, toen Rabobank (voor Renshaw) en Movistar (voor Valverde) er een lap op gaven (niet vreemd voor Renshaw). Ze kwamen echter te laat. 

Clarke nam net niet de leiderstrui over van Greipel. Die is nu voor Martin Kohler van BMC. Die was een eindje met Clarke meegegaan en liet zich na het behalen van de bonificatieseconden onderweg weer afzakken naar het peleton.
Voor de verandering waren er eens geen massale valpartijen met dramatische gevolgen.

Favorieten outen zich
De eerste 5:

1. William Clarke
2. Michael Matthews
3. Simon Gerrans
4. Alejandro Valverde
5. Edvald Boasson Hagen (slechts 4 plaatsen naast zijn eigen voorspelling; "ikke winnen in Sterling")


Wat opvalt, op plaatsen 2 tot 5 staan enkele potentiële eindwinnaars. In plaats van zich rustig te houden en energie te sparen, vertoonden ze al haantjesgedrag. De angst om een seconde te verliezen op een concurrent is blijkbaar bijzonder groot. Zo hebben ze zichzelf duidelijk in de vitrine gezet als favoriet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten