maandag 9 januari 2012

Simon Gerrans is Australisch kampioen

Krachtpatser Gerrans stak zelfs de boog van de laatste kilometer in de lucht.
Bron: Velonews
Sven Nys werd gisteren Belgisch kampioen veldrijden. Lars Boom deed hetzelfde, maar dan in Nederland. Zelfs tot in de States waren er de afgelopen dagen nationale kampioenschappen in het veld. Australië is echter de vreemde eend in de bijt. Als alle anderen zich in modder wentelen, doen de Aussies het gewoon op het asfalt. Simon Gerrans toonde zich de snelste (of meest wentelbare) in een spurtje en mag zich een jaar lang de beste van Australië noemen. Ook al weten we dat dat eigenlijk Cadel Evans is.


Simon who?

Simon Gerrans dus. Geen veelwinnaar, maar wel een unieke Australiër binnen het peloton. Hij is immers de enige kangoeroe die er in slaagde een rit te winnen in elk van de drie grote rondes. Zijn meest tot de verbeelding sprekende overwinning daarbij was de 15e etappe in de Ronde van Frankrijk van 2008. Gerrans' palmares was dus al voor ruim de helft gevuld.

Die andere kleine helft vulde Gerrans gisteren op, in Buninyong. Voor alle duidelijkheid: op de menukaart van de Chinees in de buurt zal je Buninyong niet aantreffen. De Australiër klopte er wel zijn landgenoten Matthew Lloyd en Richie Porte, in wat waarschijnlijk een sprintje van stervende zwanen was.

Een speciale zege, op verschillende vlakken

In de eerste plaats was gisteren natuurlijk een heuglijke dag voor Gerrans zelf. 8 januari 2012 zal voorgoed in zijn memorie geprent blijven als een van zijn mooiste koersdagen.

Bron: 2.bp.blogspot
In de tweede plaats was het ook een binnenkomer van formaat voor Gerrans’ nieuwe ploeg, Team Green Edge. Tot vorig jaar reed de Australiër immers nog voor het Britse Team Sky. Met de oprichting van een nieuwe, grote Australische ploeg, zag Simon zijn kans echter schoon en verhuisde naar de groene formatie van GreenEdge. Terwijl het wielerseizoen nog de prut uit de ogen wrijft, hebben de greens al hun eerste zege beet. De voorbode voor een groots seizoen? 

Ten derde krijgt de Australische kampioen meteen een mooie gelegenheid om zijn groengele strepen aan zijn landgenoten te showen. Vanaf volgende dinsdag heeft de eerste World Tour-koers van het seizoen immers plaats op het eiland, met de Tour Down Under, die u hier ook op de voet zult kunnen volgen. Zelfs een blinde ziet dat we onze blog in een Aussie-jasje hebben proberen stoppen.

De zege is Gerrans gegund

Bron: Bikestyletours.com
Maar of alle Aussies het daarmee eens zijn, is nog maar de vraag. Cadel Evans, bijvoorbeeld, is niet meteen Gerrans’ beste maatje. Aanleiding daartoe was het WK 2009 in Mendrisio, dat uiteindelijk door Evans gewonnen zou worden. Van de negen Australiërs die er aan de start verschenen, waren er acht die Simon Gerrans verkozen als kopman. Enkel Evans niet. Cadel was overtuigd van zijn eigen kunnen. Terecht, bleek achteraf. 

Of de vete tussen de twee helemaal van de baan is, weten we niet. Maar met de Tourwinst van vorig jaar, is Evans’ honger hopelijk genoeg gestild om zijn landgenoot het succes van gisteren ten volle te gunnen. Zo lang hij hem maar niet voor de wielen rijdt in de komende Tour de France, waarschijnlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten