vrijdag 4 mei 2012

Giro d'Italia 2012 - Voorbeschouwing: de sprinters

Een grote ronde valt uiteindelijk altijd op te delen in tijdritten, sprintetappes en bergritten. "En de overgangsritten?," zult u zich luidop de vraag stellen. Inderdaad, die zijn er ook. Maar om daar een zinnige voorspelling over te doen, moeten wij ons eerst een flinke kater in de kraag drinken. Aangezien wij dierenvrienden zijn, laten we die kater echter met rust. In tegenstelling tot de sprinters. Die mogen het hieronder eens komen uitleggen.


Mark Cavendish
Cav belt even naar Peta om te weten waar de tegenstand blijft.
Bron: guim.co.uk
De wereldkampioen staat met stip op 1 voor de sprintetappes in de komende Giro. Zijn grootste uitdagers doorheen het jaar, de Greipels en Kittels van deze wereld, komen immers niet afgezakt naar Italië. Bijgevolg zal het geen makkelijk karweitje worden om Cav van de zege(s) te houden. Zelfs zijn Peta zal hem, onder het voorwendsel van een nakende zwangerschap, niet kunnen stoppen. De spruit is immers al geboren. Maar of dat allemaal wil zeggen dat the Man from Man ook daadwerkelijk mee zal rijden tot in Milaan, is een ander paar mouwen.

De mannen van de tweede, derde én vierde rij
Zoals reeds vermeld: van de crème de la crème van het sprintersgild is enkel Cavendish op de afspraak. Een jaar of twee geleden zouden we Tyler Farrar daar ook toe gerekend hebben, maar de Gentse Amerikaan van Garmin is het spurten blijkbaar wat verleerd. Matthew Goss is nog zo'n naam: intrinsiek moet hij Cavendish het leven zuur kunnen maken, maar 2012 is voorlopig zijn jaar nog niet geweest.

Van wie mogen we verder iets verwachten? We zetten de namen even op een rijtje:
Rabo-maatjes voor niets?
Bron: express.be
  • Theo Bos en Mark Renshaw - ze zorgen best voor op zijn minst één succes voor Rabobank, anders is die hele sprintersploeg een maatje voor niets geweest
  • Romain Feillu (Vacansoleil): winnen doet hij vrijwel nooit, anderen het leven lastig maken en irriteren in de sprint des te meer
  • Francesco Chicchi (Omega Pharma-Quick Step): moet zich zeker op de eerste rijen kunnen scharen; zoals de rest van de Quick Step-ploeg is hij dit seizoen ook in the winning mood. Daarbij zal hij in de Giro perfect gegangmaakt kunnen worden door bv. Marco Bandiera
  • Francisco Ventoso van Movistar
  • Alexander Kristoff van Katusha
  • Arnaud Démare van FDJ - en als hij het niet doet, zal William Bonnet de spurttaak wel op zich nemen
  • Thor Hushovd, hoewel die sinds de Tour van vorig jaar bergetappes verkiest boven vlakke
  • Juan José Haedo: de Argentijn van Saxo zou voor een lichtpuntje kunnen zorgen tussen alle ploegmalaise door; het feit dat de Giro in Denemarken start, kan een extra stimulans zijn voor de Deense ploeg, incl. Haedo. Hoewel hij geen woord Deens begrijpt.
  • Daniele Bennati: de snelste man van RadioSchleck, maar niet meer de topsprinter van voorheen

That's it?
Viviani wil de koe bij de horens vatten.
Bron: vandaag.be
Nog niet helemaal. Met verlangen kijken wij uit naar wat Elia Viviani vermag in zijn eerste grote ronde. Het jonkie van Liquigas maakte dit seizoen al danig indruk met ritwinst in de Ronde van San Luis en eindwinst in de Ronde van Reggio Calabria. In tegenstelling tot Roman Kreuziger ziet Viviani nog heel (fluo)groen achter de oren, dus kan hij zijn leeftijd nog als excuus inroepen. Bovendien heeft hij een vrouwennaam. Niet ideaal tussen al dat (verhoogd) testosterongeweld in het peloton.

Lees ook:
Dossier Giro 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten