zaterdag 5 mei 2012

Giro d'Italia 2012: proloog Herning-Herning, de (vermoedelijke) uitslag

Bron: kenniscentrumtoerisme.nl
Als u vanmorgen al goedgeluimd uit bed gesprongen bent, zal het er vandaag alleszins niet slechter op worden. Zaterdag 5 mei 2012: het is eindelijk zo ver, de Giro begint en dat met een proloog in het Deense Herning. Wij consulteerden daarnet even onze eigenste Monsieur Aribou en hij gaf ons de volgende drie namen mee: Gustav Erik Larsson, Geraint Thomas en Taylor Phinney.


Het profiel van de proloog (8,7 km)
Bron: wielerland.nl
Riis denkt nog snel na welk
konijn hij uit zijn Saxo-hoed kan toveren.
Bron: pbkblog.com
Herning, gaststad voor de proloog 2012, is vooral gekend omdat het de geboortestad is van Bjarne Riis. Een zege voor een van de Saxo-renners zou dan ook een mooi eerbetoon zijn. Alberto Contador zou die wens in vervulling kunnen hebben laten gaan, maar daar stak een biefstuk een stokje voor. Gustav Erik Larsson of Alex Rasmussen zouden dat ook gekund hebben, ware het niet dat zij al enkele jaren niet meer voor Riis rijden.

Wat het parcours zelf betreft, kunnen we kort zijn: heuvelachtig is het niet, eerder zelfs een beetje in dalende lijn. Bijgevolg zal het van de bochten in het parcours moeten komen om het toch ietwat spannend te maken. Maar dit is ook enkel het geval in het begin van de proloog. Daarna is het rechttoe rechtaan naar de finish.

Het podium van de proloog

Gustav Erik Larsson
Larsson wil het vertrouwen van
Vacansoleil niet besmeuren.
Bron: hln.be
Dat de Zweed van Vacansoleil een aardig stukje kan tijdrijden, was al langer bekend. De proloog moet dan ook spek naar zijn bek zijn. Bovendien is het een halve thuismatch voor Larsson. Hoewel wij eerlijk gezegd niet helemaal op de hoogte zijn van de al of niet vriendschappelijke banden tussen Denemarken en Zweden. Ten slotte zou een zege in de thuisstad van zijn voormalige ploegleider bij Saxo, Bjarne Riis, vast en zeker nog wat zoeter smaken.

Geraint Thomas
Thomas (Team Sky) is een notoir proloogneuker. Dat bewees hij nog maar pas in de Ronde van Romandië door er met de zege vandoor te gaan. Tempobeulen kan hij dus als de beste, is het niet op de weg, dan wel op de piste. Geen wonder dan ook dat hij top-3 eindigt in deze proloog.

Taylor Phinney
In de Lage Landen weten we sinds de voorbije jaren dat dit piepkuiken van BMC aardig overweg kan met een tijdritfiets.Vorig jaar won hij zo nog de proloog van de Benelux Tour in Amersfoort. Amersfoort of Herning, het maakt Phinney allemaal niks uit. En daarom eindigt hij phijntjes op het podium van de Giro-proloog.

Phinney is het nu eenmaal gewend
van in het roze te rijden.
Bron: cyclingnews
*Update*: De uiteindelijke uitslag van de proloog
Hadden we maar wat geld ingezet vandaag: onze drie vermoedelijke podiumkandidaten deden het immers uitstekend. Getuige daarvan de top-10 van vandaag:

1.Taylor Phinney (VS)8,7 km in 10'26"
2.Geraint Thomas (GBr)op 9"
3.Alex Rasmussen (Den)13"
4.Manuele Boaro (Ita)15"
5.Gustav Erik Larsson (Zwe)22"
6.Ramunas Navardauskas (Lit)z.t.
7.Brett Lancaster (Aus)23"
8.Marco Pinotti (Ita)24"
9.Jesse Sergent (NZl)26"
10.Nelson Oliveira (Por)27"
Bron: sporza.be

Taylor Phinney wordt natuurlijk ook meteen de roze trui.

Morgen wagen we het er opnieuw op, nu we in vorm zijn. Hopelijk mogen we van de renners hetzelfde zeggen.
Lees ook:
Dossier Giro 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten