zaterdag 21 januari 2012

Tour Down Under: Valverde overwint Old Willunga Hill

Vanmorgen heel vroeg (het wordt tijd dat ze opnieuw in Europa komen koersen) stond de interessantste etappe van de Tour Down Under op het programma, die van McLaren Vale naar Old Willunga Hill. De naam van de slotklim klonk alleszins veelbelovend, hoewel we er eerlijk aan toe moeten voegen dat het nu ook geen alpencol was. Maar Down Under zijn we al snel tevreden als het eens niet biljartvlak is.

... daar is De Gendt weer

Na de Tour Down Under zullen we meteen enkele namen kunnen opnoemen die een opvallende rittenkoers reden. Wat ons betreft, hoort Thomas De Gendt daar zeker bij. De man van Vacansoleil is tot nog toe  een van de meest strijdlustige renners gebleken en vandaag was het weer van dattum. Het veroveren van de bergtrui (ook al klinkt dat contradictorisch in de TDU) zal daar niet vreemd aan zijn.

De Gendt vandaag opnieuw in 't offensief.
Bron: Nieuwsblad
Vandaag kreeg hij vijf metgezellen mee op pad, zowaar een bonte bende. Met Kristof Goddaert was er nog een Belg present en Andrew Fenn (Brit) was mee voor Omega Pharma-Quick Step. Daarnaast dook er zowaar een Japanner op. Takashi Miyazawa, wilde waarschijnlijk zijn landgenoot  Yukiya Arashiro eren, nu Team Eulopcal geen World Tour-licentie in de wacht wist te slepen. Behalve deze vier, mochten er natuurlijk geen Aussies ontbreken en met Nathan Haas en Stuart O'Grady waren er zelfs twee stuks present. Een bonte bende dus, hoewel dat met O'Grady evengoed een bont-en-blauwe bende kon geweest zijn.

De zes reden een maximale voorsprong van een minuut of zeven bijeen, maar zoals vrijwel altijd in de Down Under, waren ze er op een scheet van de finish aan voor de moeite. Laatste overlevende was Haas, niet echt vreemd met een dergelijke familienaam.

Op naar de bestorming van Old Willunga

Met nog zo'n vijf kilometer te fietsen, had er zich ondertussen een elitegroepje gevormd, met zowat alle renners die nog een kans maakten in het eindklassement. Het regende aanvallen van o.a. Michael Rogers, Danny Pate, Tiago Machado en Hayden Roulston. Toenmalig leider, Martin Kohler, zag duidelijk zijn peren en moest de rol lossen.

Valverde: winnaar op Old Willunga Hill
Bron: futurecdn.net
Uiteindelijk gingen ze met zijn achten naar de meet. De belangrijksten waren Australisch kampioen, Simon Gerrans, Michael Rogers, met zijn ploegmaat Edvald Boasson Hagen en het Movistar-koppel Moreno en Valverde. In de sprint bergop was het uiteindelijk de Spaanse verloren zoon Valvede die de Australische kampioen Gerrans versloeg. Tiago Machado mocht ook nog mee het podium op.  Waarmee we het voorspelde koersverloop grotendeels uitkwam.



De leider in het klassement.
Bron: puzzles-games.eu

Monterlijke revanche
Een eerste zoete revanche dus voor Alejandro Valverde. Simon Gerrans mag de leiderstrui aantrekken. In de Tour Down Under is dat "the Ochre jersey", niet te verwarren met de kledij van Shrek, want dat is een ogre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten