vrijdag 13 januari 2012

Tour Down Under 2012: toeristisch

Australië, het land van zon, zee, stranden en surfers, maar ook van Aboriginals en Skippy, dat springgraag dier met buidel dat het tot wereldster schopte. Australië, het land van Home and Away en van uw Buren. Australië, vroegere kolonie van de Queen die met o.a. the Great Barrier Reef en Ayers Rock heel wat natuurschoon herbergt. Maar ook Australië, land van de Santos Tour Down Under, die er binnen enkele dagen al voor de dertiende keer verreden zal worden. En dat tegen een interessante achtergrond. Een beknopte toeristische bloemlezing aan de hand van de verschillende etappes.

Etappe 1: de Down Under Classic, Adelaide


Vooraleer echt van start te gaan, is er op 15 januari eerst de Down Under Classic in Adelaide, de hoofdstad van het zuiden van Australië. De stad zelf heeft zowat alles te bieden wat de modale toerist aantrekt: veel groen, in de vorm van parken, veel eten, in de vorm van speciaal daartoe bestemde eetstraatjes, veel cultuur, in de vorm van talrijkemusea en veel wijn ook, blijkbaar. Met andere woorden: een ideale plaats om van start te gaan. En het ligt bovendien ook aan zee, altijd mooi meegenomen.

Meteen weten we ook waar Wouter Vandenhaute de mosterd gaan halen is voor zijn Oudenaards criterium. Rondjes rijden in de Down Under Classic of rondjes rijden met de Flanders Classics, veel verschilt dat allemaal niet.

Etappe 2: van Prospect naar Clare

Van het zuiden trekken de renners op 17 januari naar het binnenland en dat tussen Prospect en Clare. Op papier gaat het bergop, maar een hoogteverschil van zo'n 400 m over een afstand van 149 km is niet meteen "waw".

Prospect is vooral gekend voor zijn huizen: statige optrekjes, hier en daar in Victoriaanse stijl en ook redelijk prijzig. Deze voorstad van Adelaide heeft alles wat een voorstad tot een voorstad maakt: hier en daar wel iets interessants, maar niet danig toeristisch en nog minder om van achterover te vallen.

Wijngaard in Clare Valley met seizoensarbeider.
(Bron: travel.ninemsn.com.au)
Aankomstplaats Clare heeft daarentegen wél iets substantieels te bieden. De plaats werd in 1842 gesticht door Ieren en ontleent haar naam aan County Clare in Ierland. Het bekendste is de Clare Valley, met zijn wijngaarden. Als we de Zuid-Australiërs mogen geloven, is de streek rond Clare een postkaart waardig. En wie zijn wij om hen tegen te spreken? Ze zijn immers met meer dan de Wielerg@k-redactie


Etappe 3: van Lobethal naar Stirling
Stevig uit de kluiten gewassen bevoorradingspunt in Lobethal.
(Bron: craftypint.dom)
Lobethal: het klinkt eerder Duits. Logisch, aangezien de stad gesticht werd door Duitsers (waarschijnlijk op doorreis vanuit Thailand of de Filippijnen). En om het contrast met Clare nog meer in de verf te zetten houden de Lobethalers in de eerste plaats van bier i.p.v. wijn, afgaande op de hoppevelden aldaar. In december worden de velden er extra verlicht door opvallende kerstverlichting.

Stirling is terug te vinden in het zuiden van Australië, te midden van de Adelaide Hills. Het meest vermeldenswaardig hier is het feit dat het een van de natste streken is van het land en je er heel wat appels terug kunt vinden. Calvados vind je er evenwel niet. Toch een gemiste kans.

Etappe 4: van Unley naar Victor Harbor
De startplaats in Unley is toeristisch gezien het vermelden niet echt waard. Daar kunnen wij ook niks aan doen, met onze excuses.

Victor Harbor op zijn beurt is wél een trekpleister. Eerst en vooral is er de ligging, nl. op het Fleurieu-schiereiland. Bijgevolg is het geen verrassing dat er een haven is en de visvangst een belangrijke bron van inkomsten is.

Behalve die speciale ligging heeft Victor Harbor nog enkele troeven: een paardentram, pinguins, een van de oudste spoorwegen van het land en vooral ook veel surfers. U weet wel: van die bruingebrande kleerkasten met zonnebrillen en een gezichtsbrede wittetandenlach.

Etappe 5: van Norwood naar Tanunda
Van deze rit willen we u vooral op de arrivee wijzen. De naam zelf, Tanunda, komt van de Aboriginals en betekent watergat. Waarbij het niet om één of ander lichaamsdeel gaat of een fysieke aandoening.

De stad vormt een mix tussen Aboriginals en Duitsers, aangezien die laatsten er ook neerstreken. Getuige daarvan zijn het mannenkoor Tanunda Liedertafel en de bowlingclub Kegel. Zelfs in Vlaanderen of Nederland is dat een vrij inspiratieloze naam voor een dergelijk etablissement.

Etappe 6: van McLaren Vale naar Old Willunga Hill
Old Willunga Hill: de eindwinnaar zal hier gekend zijn.
(Bron: Panoramio.com)
Beide plaatsen zijn wijnsteden. Al zouden we in McLaren Vale eerder Kriek verwachten: de stad is immers ontstaan uit een samengaan van de twee originele dorpen, Gloucester en Bellevue.

Old Willunga Hill levert de mooiste plaatsnaam van deze Tour Down Under op. Bovendien zou het ook wel eens voor één van de mooiste aankomsten kunnen opleveren in de editie 2012. Zoals de naam immers verraadt, is de Old Willunga Hill niet echt vlak. Op de top krijgen de renners wel een oogstrelend panorama als beloning.

Etappe 7: Adelaide

Alsof het peloton nog niet genoeg rond Adelaide gecirkeld zal hebben gedurende de Tour, worden ze op de laatste dag nogmaals door de straten van de hoofdstad van Zuid-Australië gejaagd. Opnieuw een putsch van Wouter Vandenhaute?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten