maandag 26 december 2011

De motor van Europcar sputtert

Enkele weken terug werden de laatste Pro Tour-licenties uitgedeeld voor volgend seizoen. Met Lotto Belisol en Omega Pharma - Quick Step treffen we er 2 Belgische teams aan, evenveel als er Franse zullen zijn. Opvallend daarbij is dat Europcar niet tot de Pro Tour wordt toegelaten in 2012. Wij hebben echter enkele glasheldere en overtuigende verklaringen. De twee belangrijkste redenen voor de niet-selectie zijn naar onze mening de lelijke truitjes en Thomas Voeckler.

Dennengroen

De outfit - en bij uitbreiding de kleur van sponsor Europcar - kunnen we met geen beter adjectief dan "dennengroen" omschrijven. In principe is er niks mis met die kleur, maar wij associëren het vooral met wandelingen in de Ardennen en kuisproducten. Mede door dat bosachtige karakter van de truitjes waren de renners soms onzichtbaar in de koers. Dat is misschien praktisch als men onopgemerkt wil meeglippen in een ontsnapping. Vanuit esthetisch standpunt waren de truitjes minder gelukkig. Enkel een terugkeer van Laurent Brochard in het shirt van Europcar zou een oplossing geweest zijn, aangezien min en min nu eenmaal plus maken.

Thomas Voeckler
Een minder geslaagde outfit valt echter nog goed te praten als er sprake is van enkele interessante coureurs. In die zin vinden wij het vooral erg voor mannen als Pierre Rolland en Christophe Kern, die geregeld in positieve zin opvielen. Zo won Rolland in de laatstverreden Tour nog de etappe met aankomst op Alpe d'Huez. Geen wonder eigenlijk, aangezien daar genoeg bomen staan en niemand het door had dat Rolland ontsnapte en vervolgens fris van de preut richting finish trok.

Sommigen zullen de vraag stellen waarom we Rolland en Kern vermelden, maar met geen woord reppen over dé Europcar-man bij uitstek, Thomas Voeckler. De reden daarvoor is andermaal vrij eenvoudig: u zult er ons niet op betrappen dat we ooit een fanclub voor Titi zullen oprichten.

Frankrijks "trots" mag dan wel sprekende resultaten bij elkaar rijden en in de voorbije Tour zelfs bijna het geel mee naar huis genomen hebben, Voeckler zal de annalen ingaan als de slechtste acteur van het peloton. Zelden een wielrenner gezien die zulke smoelen weet te trekken telkens hij een camera ruikt. De Fransen zijn er dol op, maar zijn meteen ook de enigen.

Titi Voeckler voelde de bui al hangen, toen hij voelde dat wij zijn list doorzagen.
Titi moet in de Ronde van Frankrijk aangevoeld hebben dat wij ons in toenemende mate begonnen te ergeren aan hem. Op de koop toe reed hij immers rond in zijn dennentenuetje. Daarom, en enkel daarom, deed hij er dan ook alles aan om in het geel te komen en er zo lang mogelijk in rond te rijden, als charmeoffensief naar Wielerg@k toe. Wij zijn echter niet voor het eerste het beste gat te vangen en doorzagen zijn list.

Als ultieme straf heeft Thomas nu verkregen dat Europcar volgend seizoen geen Pro Tour-ploeg meer is en ze minstens een jaartje mogen bezinnen over hun outfit én hun kopman.


We zullen wel Yukiya Arashiro missen, een van de weinige Japanners in het peloton. Ook hij rijdt immers voor Eulopcal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten