zondag 22 januari 2012

Tour Down Under: Greipel wint ook de laatste etappe; Gerrans pakt eindwinst

Bron: sporza
De Tour Down Under eindigde vanmorgen vroeg zoals ze de 15e januari begonnen was: met een criterium. De Tour Down under eindigde vanmorgen vroeg zoals ze de 15e januari ook begonnen was: met winst voor André Greipel. Dat Simon Gerrans uiteindelijk de eindwinst zou pakken, stond de 15e nog niet vast.

Daar is de Ronde van Vlaanderen opnieuw

Adelaide mag gerust het Oudenaarde van Australië genoemd worden, hoewel de Vlaamse variant toch nog gevarieerder is. De renners moesten vandaag immers 20 rondjes in en rond Adelaide rijden. Net zoals dat met laatste etappes wel vaker het geval is, eindigde de laatste rit van de Tour Down Under ook met een massasprint. Uiteindelijk had de verzamelde tegenstand evengoed de sprintetappes op voorhand aan Greipel kunnen weggeven. 

Bakelants met een ultieme poging-tot-putsch

De hele etappe regende het aanvallen, maar geen enkele had eigenlijk echt veel succes. De Belgen lieten zich geregeld eens opmerken, met o.a. pogingen van (wie anders dan) Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet (die als eerste "bovenkwam" op een bergsprintje) en Jan Bakelants. Vooral die laatste moest in het oog gehouden worden, aangezien hij redelijk dicht van Gerrans stond in het algemeen klassement.

Bron: RadioShack-Nissan Trek
Bakelants ging op weg met de winnaar van vorig jaar, Cameron Meyer, en Romain Sicard. Ze kregen een maximale voorspring van zo'n 50 seconden, maar moesten optornen tegen een volledige Greenedge-ploeg die de achtervolging inzette om kopman Simon Gerrans aan de eindzege te helpen. Bovendien is Meyer een Greenedger dus waren er eigenlijk maar twee man in de ontsnapping. Bakelants won nog wel een tussensprint en schoof zo wat op in de ranking.

Greenedge, FDJ en Lampre menden het peloton richting de vluchters en de aankomst. Cameron Meyer probeerde nog weg te glippen vooraan, om zo voor een dubbelslag te zorgen voor zijn Australische werkgever. Niets mocht echter baten: het peloton vlamde en masse naar de finish, waar Greipel uiteindelijk opnieuw mocht juichen en Lotto-Belisol zo al een vierde zege schonk. Renshaw was tweede, Petacchi derde.

De einduitslag

In de einduitslag vinden we Simon Gerrans, de Australisch kampioen, terug op de eerste plaats. Valverde eindigt tweede, in dezelfde tijd. Of het nu aan de bonificaties ligt of aan het thuisvoordeel, we zijn er nog niet helemaal over uit waarom de Australiër met de eindoverwinning ging lopen. Tiago Machado vervolledigt als 3e het podium. Wie vooraf zijn centen op hem had ingezet, kan meerdere rondjes op café trakteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten