donderdag 12 januari 2012

Tour Down Under: terugblik editie 2011

Verder van huis kan het wielerseizoen bezwaarlijk beginnen. Reden te meer om even op te frissen wat er vorig jaar te beleven viel. Trouwens, vergis u niet, het was toen al de 13e editie van wat officieel de Santos Tour Down Under heet. Een van die eigenaardigheden is dat de rittenkoers vooraf wordt gegaan door een criterium. Vorig jaar sloot Lance Armstrong er vrij abrupt zijn carrière af. Dit jaar doet Robbie McEwen hem dat na. Wat gebeurde er nog meer in 2011?

Dubbelslagen

Matthew Goss demonstreerde al vroeg zijn goede vorm. Niet alleen het voorafgaande criterium schreef hij op zijn naam, ook de officiële eerste rit. Het HTC-treintje leverde hem perfect af voor de massasprint. André Greipel en Robbie McEwen knokten zich eigenhandig naar plaatsen twee en drie.
Het specializedlogo op trui en gezicht.
(Bron: bicycle.net)
De jonge Brit Ben Swift lukte een officiële dubbelslag en leek al het goede dat van hem verwacht werd, te gaan waarmaken. De rest van het seizoen won hij nog enkele sprintetappes, maar op hetzelfde elan als in de Tour Down Under ging hij niet door.

Dan was er ook nog Mark Cavendish die dubbelgeslagen op het asfalt lag in de tweede rit. Naar verluidt herinnert het asfalt er zich niets meer van.

Ernaast grabbelen

Ook in de rest van het sprintfestival grepen Robbie McEwen en André Greipel er naast. In de enige vluchtrit konden Thomas De Gendt en Laurens ten Dam net niet van de omstandigheden profiteren. De Australiër Cameron Meyer was hen te snel af en legde zo de basis voor zijn eindoverwinning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten