donderdag 3 mei 2012

Giro d'Italia 2012 - Voorbeschouwing: Favorieten algemeen klassement (deel 1)


Maar dan 5 van die dingen!
Bron: homebasedbusinessadvisor.com

Chauvinistische coureur zijnde, blinkt men al eens graag uit in de vaderlandse ronde. Met de Italianen en de Giro is dat niet anders. Als we dan op zoek moeten naar topfavorieten, komen we algauw uit bij enkele van die Zuid-Europeanen. Drie Italianen, drie keer 5 @'tjes.


De Lampre-tweeling
Michele Scarponi
Michele Scarponi hoeft eigenlijk geen roze trui na te jagen, aangezien hij met zijn Lampre-outfitje op dat vlak toch al goed zit. Toch wenst hij nu voor het allerrooste te gaan, hoewel hij de vorige editie al won. Dat gebeurde echter voor de groene tafel en dat steekt bij Scarponi. Laten we echter eerlijk zijn: mocht Alberto Contador niet aan de besmette chateaubriand gezeten hebben, dan zou er van Michele Scarponi als Giro-winnaar geen sprake geweest zijn. Zelfs mét zijn grote verzet.

Spuit Scarponi straks de Milanese missen weer onder?
Bron: picasa

Dit jaar heeft hij zijn zinnen dan ook gezet op een eerste échte eindzege in Italië's mooiste. Scarponi lijkt wat minder op dreef dan vorig seizoen, maar hoopt zo nog beter aan de start te komen in Denemarken. Dat hij daar in lijkt te slagen, bewees zijn achtste plaats in Luik-Bastenaken-Luik alvast. Bovendien is het met Scarponi als met de Androni-ploeg: laat hem in Italië koersen en hij kan net dat ietsje meer. Geen wonder dan ook dat Scarponi zelf ook een verleden heeft bij het Androni van Gianni Savio. Welk soort verleden dat is, daar spreken wij ons niet over uit.

Damiano Cunego

Damiano geeft de startfluit
voor de plaatselijke vinkenzetting.
Bron: picasa

Het andere deel van de Lampre-tweeling is Damiano Cunego. Elk jaar wekt de kleine wel de indruk dat hij voor de eindzege in een grote ronde wil mee gaan strijden, maar elk jaar wekt hij aan het eind vooral ontnuchtering.

Hoewel: Cunego won al eens de Giro, in 2004. Dat jaar presteerde hij ook sterk in de Ronde van Trentino. Dit jaar was dat het evenzeer van dattum: Damiano werd tweede, na Pozzovivo. Zou het dan toch nog eens raak zijn voor Cunego? Zijn eindzege ligt immers toch al redelijk ver in het verleden. Welk soort verleden dat is, daar spreken wij ons wederom niet over uit.

Geen twee zonder drie

Ivan laadt zich op voor de Giro.
Bron: programme-presidentiel.com
 ... geldt voor Ivan Basso op twee vlakken. Eerst en vooral is hij onze derde topfavoriet voor eindwinst in de Giro. Bij afwezigheid van Vincenzo Nibali is Basso de uitgesproken kopman bij Liquigas. Mocht de Italiaan al Tour de France-dromen koesteren, geven wij hem alvast de raad deze op te bergen: én de Giro én de Tour in één en hetzelfde jaar rijden én winnen, daar hebben wij serieuze bedenkingen bij. Aangezien Basso dus toch al meedoet in de Giro, kan hij er nu beter vol voor gaan. In de Pool Sylvester Szmyd heeft hij alvast een luxehelper-in-vorm.

Mocht Ivan Basso in het roze in Milaan aankomen, komt hij ten slotte uit op drie eindzeges. In 2006 en 2010 mocht hij al plaatsnemen op het hoogste schavotje. Geen twee zonder drie en dus mag Basso zijn zeges uit het verleden dit seizoen gerust nog eens actualiseren. Welk soort verleden dat is, daar zult u ons voor de zoveelste keer niks over horen zeggen.

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten