woensdag 2 mei 2012

Giro d'Italia 2012 – voorbeschouwing parcours: aankomsten bergop (deel 1)

Dolle mietjes zonder fiets
Bron: homeaway.nl
Welgeteld 7 keer ligt de finish boven op een klim. Een 8e keer is er na de slotklim nog een korte afdaling. Waarschijnlijk een vergissing van de parcoursbouwers. Zeker is dat er in 8 ritten geen enkele kans is op een groepssprint. Daar komen ook nog de 3 tijdritten bij. Logisch dat Lampre alles op Scarponi zet en Petacchi thuislaat.
 

Rocca di Gambio (1)
Simultaan schakelen vergt denkwerk
Bron: luciewebsite.com
Vanaf dag 7 begint de pret bergop. De eerste aankomst op een top is meteen een klim van ruim 17 kilometer. Het zijn niet de steilste kilometers (gemiddeld 4,4%). Perfect op maat van thuisrijder Michele Scarponi. Globaal gezien gaat het heel de dag bergop, dus het zal geen gezondheidswandelingetje worden. 
Rocca di Gambio: 17,2 km – 4,4%

Colle Molella (2)
Daags nadien is de slotklim korter, maar wel een pak steiler. Op de Colle Molella zullen de renners die daags voordien nog twijfelden tussen grote en kleine plaat, wel snel beslissen. Eens de kilometers van ruim 10 % eraan komen schakelt het peloton simultaan naar het binnenblad.
Colle Molella: 8,4 km - 7%

Sprintje naar Assisi (3)
De heilige Frans geïnteresseerd als altijd: 
“Na afloop gevogeld met de podiummissen?”
Bron: www.hunneketravel.nl
Er is 1 aankomst bergop die afwijkt, nl. het slotklimmetje naar Assisi. De bestorming van het Umbrisch adelaarsnest is er een voor de explosieve machtsklimmers, zoals Peter Sagan. Maar potverdorie, in de Giro doet hij ook al niet mee. Benieuwd of Pippo Pozatto en Gianni Meersman er weerwerk kunnen bieden aan Joaquim Rodriguez. Of er moet een vreemde vogel opduiken die een praatje wil maken met Franciscus van Assisi.
Assisi: 4 km – 2,9% - max. 15% - finish op kasseitjes

Zonnige schaduwkant van Matterhorn (4)
Met de juiste hond wordt de Matterhorn een makkie
Bron: petwave.com
De koers passeert ook in het vrij onbekende, maar zeer aangename Valle d'Aosta. Het ligt geprangd tussen Zwitserland en Frankrijk. Of in klimmerstermen, tussen de col du Grand Saint-Bernard en de col du Petit Saint-Bernard. Wie na de klim naar het skistation van Cervinia veel overschot heeft, kan zich genoeg uitleven met de volgende bergritten. Een andere optie is de Matterhorn beklimmen. Als je dan toch al halverwege bent ...
Cervinia: 28km – 5,1%

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten