dinsdag 1 mei 2012

Giro d'Italia 2012 – voorbeschouwing parcours: tijdritten

Rondjes tegen de tijd
Bron: grenswetenschap.nl3.jpg
Opnieuw staat de renners een loodzware ronde van Italië te wachten. Het zwaartepunt ligt bij de haast onmenselijke bergritten. Al zal de eindwinnaar ook ongeschonden uit de tijdritten moeten komen.


Bjarne Riis 14 jaar
Stond Bjarne Riis op school ook bekend als Mister 60%?
Bron: multimedia.pol.dk
Proloog
De Giro mag dan niet zo traditioneel in Denemarken starten, hij wordt wel klassiek op gang getrokken met een proloog in Herning. Die stad in midden-Jutland is zowat de bakermat van het Deense wielrennen. Niet omdat Bjarne Riis er zijn eerste epo-kuur onderging, maar omdat het zijn geboortestad is. Net als die van wielrenners Nicki Sorensen, Michael Blaudzun, Martin Mortensen, Brian Vandborg en René Jorgensen. (Dank u wel, Wikipedia.) Van de Denen weten we ondertussen dat ze goede misdaadseries kunnen maken en die puik in beeld weten te brengen. Wij hopen dat ze die expertise ook overgezet hebben op de proloog. Al hoeft niet elke renner met een startschot afgeknald worden. Voor de proloog verdenken we René Jorgensen van een misdaad, aangezien hij bij Christina Watches rijdt.

Herning: plaats van de eerste killing
Bron: wikimedia.org
Ploegentijdrit
Straf dat Gilbert na de Tirreno deze discipline 
als een lachtertje afdoet
Bron: demorgen.be
Voor de eerste rit op Italiaanse bodem worden opnieuw de klokken gelijk gezet. En lekker leuk, het wordt een groepsgebeuren. Ruim 32 kilometer lang mogen de ploegmaats in elkaars wiel hangen zonder dat er paljassen van andere ploegen het treintje proberen te ontregelen. Al lijkt het wel een leuk idee om met twee teams tegelijk te starten. Plaats van de groepsactiviteit: Verona.

Afsluitende tijdrit
Opnieuw oertraditioneel besluit de Giro na 3 weken met een individuele rush tegen de klok. Gelukkig ook weer niet te lang; 31 km. Al wisten we niet dat het zo ver rijden was van Milaan tot Milaan. Waarschijnlijk omdat het voor de renners moeilijk rechtdoor fietsen is na het gekronkel daags voordien op de Martirolo en Stelvio.

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten