donderdag 19 april 2012

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2012 - Favorieten: de Belgen

Mag Phil het zondag weer gaan uitleggen?
Bron: hln.be
Waar we na de Boonenklassiekers vreesden in een zwart gat te vallen op vlak van nationaal wielersucces, zagen we gelukkig enkele hoopgevende signalen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Zelfs Philippe Gilbert leek uit zijn winterslaap ontwaakt. Misschien wel net op tijd, om zondag zijn tweede Doyenne op rij te winnen. Tenzij een andere landgenoot daar een stokje zou voor steken.Gilbert Van Avermaet
In een ver verleden zeiden we het al: de combinatie Gilbert-Van Avermaet kan literaire brokken maken. Na de voorbije heuvelklassiekers kunnen we nu ook ten stelligste zeggen dat het koppel BMC'ers ook sportieve brokken kan maken.

Schrijversduo in actie.
Bron: sporza.be
Greg Van Avermaet plaatsen we niet meteen bij de favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik. Hoewel hij er aardig zijn streng kan trekken, staan anderen toch nog een trapje hoger dan Greg als het om Ardennenklassiekers gaat. Maar Greg kan wel de koers mee helpen beslissen.

Eén van die anderen is zijn kopman, Philippe Gilbert. De mens hoeft geen introductie en al zeker niet als het op zijn prestaties in Waalse klassiekers aankomt. Voor de Amstel Gold Race hield wielerminnend België nog het hart vast: Gilbert leek totaal niet in vorm en iedereen leek zich al neer te leggen bij een editie heuvelklassiekers-zonder-Belgen-in-een-opvallende-rol. Na bijna-winst in zowel de Amstel Gold Race als de Waalse Pijl kunnen we echter weer allemaal rustig(er) ademhalen: Phil staat er nog niet helemaal als vorig jaar, maar maakt zondag zeker kans op de zege in la Doyenne. En hij gelooft er zelf ook in.

Vanendert & Van den Broeck
Al wat Belgisch is en een prominente rol kan gaan spelen in L-B-L, is ergens wel gerelateerd aan Philippe Gilbert. Zo ook met onze twee andere Belgen-om-naar-uit-te-kijken: Jelle Vanendert en Jurgen Van den Broeck. Vorig seizoen waren ze nog luitenanten van Gilbert, dit seizoen zijn het zijn tegenstanders.

P.P. Rubens, De kruisafneming (1611)
Bron: Het Nieuwsblad
Vooral Vanendert maakte indruk de voorbije koersen. Van den Broeck reed ook geregeld in beeld, hoewel dat ook door een valpartij kon zijn. Maar Van den Broeck heeft één iets waar de anderen niet op terug kunnen vallen: 't is een VDB. En de combinatie VDB en LBL stond vroeger altijd garant voor (extra)sportieve brokken. Misschien nog een idee voor Gilbert Van Avermaet. En anders doet Jef Geeraerts vast wel iets met het duo Vanendert & Van den Broeck.

Lees ook:
Dossier Luik-Bastenaken-Luik 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten