vrijdag 20 april 2012

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2012: outsiders (Inglinskyi, Albasini, Gerrans, Hesjedal, Voeckler)

Behalve de Saxovogel uit de broek
van Nuyens, zijn er andere vreemde
vlerken in het peloton
Bron: catenacycling.comVreemde vogels op Roche aux Faucons?
In de Brabantse Pijl was de winst van Voeckler verbazend. De overwinning van Gasparotto in de Amstel was ronduit onverwacht. En de zesde plaats van de onbekende Ier Daniel Martin in de Waalse Pijl hallucinant. Wij vermoeden dan ook dat de brave man een ronde achterstand had op de rest. In ieder geval, in La Doyenne kan er eveneens een vreemde vlerk uit de lucht vallen. Volgens onze vogelkenner Gilbert Van Avermaet zouden we de volgende vliegbeesten kunnen spotten.
Kiserlovski & Iglinskyi
Gilbert VA: “Uit het noordoosten komen de trekvogels Kiserlovski en Iglinskyi. Ze vliegen in de appelblauwzeegroene Astanaveren. Er zijn typerende gele accenttekeningen op hun romp. Ze reageren bovendien vrij aardig op de lokroep 'Geld!'”
De Albasinivogel met gespreide vleugels
Bron: gva.be

Albasini
Gilbert haalt plots een koekoeksklok boven. “Kijk, normaal gezien verwacht je dit soort gemechaniseerde en zeer stipte vogels uit Zwitserland. De echte kenners weten echter dat er ook een robuuste Albasini rondvliegt. Als vreemde eend in de Zwitserse bijt is hij uitgeweken naar Australië. Je herkent hem tegenwoordig aan zijn Greenedge tooi. Best geslaagd, vind ik persoonlijk.”

Gerrans voelt een ei komen
Bron: l.yimg.com

Gerrans
“Nu we het toch over Australië hebben”, gaat de sympathieke vogelkenner uit Près d'oiseaux verder, “de vreemdste exemplaren vind je ook daar. Simon Gerrans hult zich dit jaar zelfs in de Australische baltsveren. Dat wijst op een grote potentie. Al heb ik de indruk dat hij de laatste tijd met een ei zit.”
Een gepluimde Hesjedal
bron: assets.espn.go.com


Hesjedal
Over de langpotige vlerk uit Canada is GVA iets voortvarender. “Wat ging Ryder er als een pijl uit een boog vandoor daar in Hoei. Met lange, krachtige vleugelhalen bleef hij een tijdlang de rest van de zwerm voor. In de laatste stijgvlucht kreeg hij het zwaar. Maar hij viel toch als 21e prijsvogel. Op de vlucht van Bastogne naar Liège kan hij hoger eindigen. Daar komen zijn lange vleugelhalen nog beter tot hun recht.”

Voeckler
Het grasgroene vliegbeest met de wetenschappelijke naam Thomasus Bekkentrekkendus Voecklaria wekt gemengde gevoelens op. Zo ook bij hardcore vogelkenners buiten Frankrijk. “Tja, wat moet ik zeggen. Een vogel die vreemde vluchten en capriolen maakt. Altijd wat zenuwachtige bewegingen eens hij in de gaten heeft dat hij gespot wordt. Vinnig, venijnig, verongelijkt, maar wel heel viriel. Mag ik het daarop houden?”
Dat mag, Gilbert! Waarop we hem zijn volière verder laten schoonmaken.
Raadpleeg ook volgende vogelgids:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten