woensdag 7 maart 2012

Tirreno-Adriatico 2012: de vooruitblik


Als de ene helft van het peloton van Parijs naar Nice rijdt, dan rijdt de andere rond in Italië, in de Tirreno-Adriatico. Waar er naar onze bescheiden mening dit jaar meer klassementsvolk dan sprintvolk te bezichtigen is in Frankrijk, is het o.i. net omgekeerd in de Tirreno. Zonder afbreuk te willen doen aan de favorieten voor de eindzege.


Schoon sprintvolk
Topsprinters onder mekaar.
Bron: KULeuven
Met de heilige drievuldigheid Cavendish-Greipel-Farrar zou iedere koers zich in de pollekes wrijven. We mogen ons dus hopelijk gaan opmaken voor enkele sprintduels op het scherpst van de snee. Voeg daar dan nog eens Peter Sagan aan toe, gekruid met Matthew Goss en verder op smaak gebracht met Oscar Freire en het wordt om vingers en duimen van af te likken. Tenzij het in de eerste massasprint tot een massale val komt. In dat geval zullen de heren sprinters vooral hun wonden mogen likken.

Schoon klassiek volk
Eigenlijk is het simpel: wie afgelopen zaterdag meedeed aan de veredelde cyclocross Strade Bianche, maakt nu een ommetje in de Tirreno. De winnaar van de Italiaanse Roubaix, Fabian Cancellara, is alvast van de partij, alsook zijn BMC-uitdagers Greg Van Avermaet en Alessandro Ballan. In diezelfde ploeg rijdt ook nog ene Philippe Gilbert rond, die in de vorige editie nog wist te imponeren. Het wordt afwachten of Phille's vorm al wat beter meevalt. Van vallen gesproken: voor één keer hopen we dat Lars Boom niet valt. Of dan toch op zijn minst op-valt.

Schoon rondevolk?

Straks weer dikke duim voor Cadel?
Bron: guim.co.uk
Het rondegeweld zit nu ook weer niet uitsluitend in Parijs-Nice. Meer nog: de Tourwinnaar van vorig jaar én de eindwinnaar van de Tirreno 2011, Cadel Evans, gaat voor een tweede eindzege op rij. De kangoeroe zal alvast een uitdagend parcours voor de wielen geschoven krijgen, met enkele tijdritkilometers (zowel in ploeg als individueel) en enkele kuitenbuiters, zoals de Passo Lanciano en de Muur van Chieti.

Of hij ook een uitdagend peloton voorgeschoteld zal krijgen, weten we niet meteen. Als mogelijke challengers kijken we vooral naar Joaquin Rodriguez, Vincenzo Nibali, Michele Scarponi en Peter Velits. Met Steven Kruijswijk hebben onze noorderburen ook een heuse outsider. Bij de Belgen wordt het, naast Philippe Gilbert, ook uitkijken naar wat Jelle Vanendert vermag.

Om niemand voor het hoofd te stoten, vermelden we ten slotte nog de namen van Wout Poels, Johnny Hoogspanning en Edvald Boasson Hagen. Ze mogen ons altijd aangenaam verrassen. Net als Benat Intxausti. Al was het maar om de journalisten wereldwijd zijn naam te horen uitspreken.

Prijsvraag
We durven er onze kat op te verwedden dat iémand van Sporza komende week de prijsvraag "Wat is nu de beste voorbereiding op Milaan-San Remo, Parijs-Nice of de Tirreno?" zal stellen. Uit tegendraadsheid doen wij daar niét aan mee. U mag het natuurlijk altijd wél proberen, dit d.m.v. een reactie. Met dank om ons te helpen!

Lees ook:
Dossier Tirreno-Adriatico 2012
Dossier Parijs-Nice 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten