zaterdag 3 maart 2012

Strade Bianche 2012: Fabian Cancellara is beste grindrijder

Motor van Cancellara groter dan van de rest
Bron: nieuwsblad.be
Strade Bianche, Strada Biancha, wat is het nu? Wij dachten vooraf dat enkel Vacansoleil kon winnen, wegens de meest aangepaste teamfietsen; Bianchi. Zij schakelden zichzelf uit door niet mee te doen.  Maar aan Cancellara was eenvoudigweg niets te doen.



Vorige editie voor Phille
De voorbije editie spotte Philippe Gilbert met de tegenstand. Op de steile slotklim in de straatjes van Siena begon hij aan kop aan de laatste kilometer. Damiano Cunego probeerde zijn wagentje aan te pikken, maar slaagde daar niet in. Ook Fabian Cancellara moest ongenadig uit de wielen. Enkel Allessandro Ballan bleef in het wiel plakken. Hij probeerde zelfs om de sprint in te zetten. Tevergeefs, want Gilbert had twee keer geademd en sprintte zijn toekomstige ploegmaat voorbij.


Opnieuw Gilbert?
Vorig seizoen stond er geen maat op Gilbert. Dit jaar bestaan er wat twijfels over zijn vorm. Mogelijk wil hij iets later op niveau zijn om de supervorm te kunnen rekken tot het WK in Valkenburg. In het geruchtenciruit valt er te horen dat Gilbert tegen zijn zin in de Omloop van start  ging. Het kon wel eens de eerste krachtmeting worden tussen Sagan en Gilbert.


Vlucht over sterrato
Het prachtige Toscaanse landschap
Bron: @stradebianche
Ben Hermans en Kevin Hulsmans waren mee met de vroege ontsnapping. Ze kregen nooit veel speelruimte en nog minder tijd om van het prachtige Toscaanse landschap te genieten. Garmin en BMC hielden de kloof klein. Op ruim 40 kilometer van het einde werden ze afgelost door een elitegroep van 19 met o.a. Kreuziger, Ballan, Cancellara, Vansummeren en Van Avermaet. Het plan van BMC bestond er blijkbaar in om zo snel mogelijk Gilbert op achterstand te rijden. Die begon in het peloton rustig van het mooie landschap te genieten. En Sagan schoof weg op het sterrato.


Benatti plaveit de weg voor Cancellara
De wegenwerken van Benatti
Bron: 123rf.com
Een sterke Oss vond dat het niet snel genoeg ging en trok met Benatti in de aanval. De stijl van Daniel Oss is bijna nog knapper dan die van Pipo Pozatto. Over wie de lelijkste tattoos heeft, durven we geen uitspraak doen. Maar het beste in het wiel hangen kan Pozatto, want in een mum van tijd was Benatti zijn metgezel kwijt. Bij Oss was het vet snel van de soep. Van Avermaet, Vansummeren, Ballan en Nibali smeten zich in de achtervolging op Benatti. Cancellara zag het allemaal graag gebeuren.



Van Avermaet dunt uit

Op de voorlaatste strook schudde sterke Greg stevig aan de boom. Een stukje groep kreeg het moeilijk. Net voor de laatste strook demarreerde Van Avermaet opnieuw. Maar dan ontbindt Cancellara zijn duivels. Allesandro Ballan is in de achtervolging de wanhoop nabij. Hij rijdt op een rotonde helemaal verkeerd. Ook Kreuziger probeert even later een binnenweg te zoeken. Cancellara trekt er zich niks van aan en dendert voort. De motor in zijn wiel kan zelfs niet overpakken, hoewel Fabian de motard aanmaant ook eens de kop te pakken. Cancellara kroont zich als de eerste man die voor de tweede keer de Strade Bianche wint.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten