vrijdag 16 september 2011

Cadel Evans - Van loser tot winnaar

Waarom Cadel Evans de Tour won, daarover bestaan veel theorieën. Er is in ieder geval een groot verschil te merken in zijn rijstijl bergop. Hij rijdt al heel zijn leven kop-in-kas en dat zal nooit veranderen. Evans heeft wel zijn manier van reageren op een aanval gewijzigd.


Een goed voorbeeld van Cadel oude stijl is de beklimming van de Aubisque in 2007, in de bewuste Tour waarin Contador een paar keer Rasmussen voor schut zette (beklimming Plateau de Beille)...
... en diezelfde Rasmussen zichzelf uiteindelijk  als een stom kieken voor schut zette:

Maar terug naar Cadelleke en de rit naar de top van de Aubisque: de snedige aanvallen laat hij gebeuren en dan wacht hij even om in de reactie te gaan. In een verhoogd maar gelijkmatig tempo dicht hij een paar keer ternauwernood het gat. Tot hij breekt. Zijn hele body language schreeuwt het uit: jullie rijden eigenlijk te snel voor mij omhoog.


Vergelijk dat met zijn agressieve manier van reageren op de uitvallen van bijvoorbeeld Andy Schleck in de Tour 2011. Evans sprint behoorlijk indrukwekkend naar het wiel, veel intimiderender dan voorheen, onder het motto "Mannekes, als ge sebiet niet wat sneller begint te rijden, zal ik mij eens aan kop zetten":

Geen opmerkingen:

Een reactie posten