vrijdag 15 juni 2012

Voorbeschouwing Tour de France 2012: groene trui - sprintkannonnen (1)

De anciens
De meest explosieve strijd in een grote ronde is die van de sprinters. Waar het klassement een zaak is van de mannen met de lange adem en de bergen van de mannen met de smalle beentjes, komen de mannetjesputters in massasprinten ongenadig naar voor. Dit jaar ligt de strijd meer open dan ooit voorheen. Wie zijn de opgefokten van de laatste rechte lijn? Een eerste deel met de routiniers.

Mark Cavendish
Voor
Hij is de meest succesrijke sprinter van de jongste Touredities. Zijn aantal schommelt rond de 20. De cijferfetisjisten zoeken zelf maar het exacte aantal op. Als Cav goed gepiloteerd wordt, is er geen houden aan. In een moeite door bezwangerde hij vorig jaar zijn Peta Todd. Benieuwd of mevrouw Cavendish zich dit jaar ook tot dit soort toestanden laat verleiden. We vragen ons af hoe lang het nog wachten is op een realityserie. Na de Pfaffs nu de Cavs.

Tegen
Af en toe kreeg Cavendish dit jaar al onverwacht op zijn doos. De gelatenheid bij het begin van het seizoen heeft wel plaats gemaakt voor vuurspuwende oogjes. De frustratie is niet ver af.
Sinds Guardini in Giro 2012 Mark Cavendish klopte,
is er niks meer van de Italiaan vernomen ...
Bron: telegraph.co.uk
De ploeg  heeft ook de topfavoriet voor eindwinst in haar rangen. Er is alles aan gelegen om Bradley Wiggins in het geel te krijgen. Of dat verenigbaar is met de sprintbelangen van Cav is nog maar de vraag. Met enkel de hulp van Bernard Eisel redt the Manx Missile het niet.
Dit jaar wordt de tijdslimiet in de ritten strikt toegepast. In dat geval haalt Cav nooit Parijs en dat is onontbeerlijk om de groene trui mee naar huis te nemen.


JJ Rojas
Voor
Rojas weet zich altijd goed te plaatsen en durft er ook fel tegenaan te gaan in de tussensprints. Die zijn niet te onderschatten qua belang.
JJ Rojas in killer mode
Bron: facebook
Vorig jaar had Rojas eigenlijk de groene trui al gewonnen. Hij had de pech dat Cavendish enkele malen werd heropgevist na tijdsoverschrijding van de etappe. Als Schleck retroactief de gele trui van Contador kreeg, waarom dan Rojas niet de groene van Cavendish?

Tegen
Rojas is er altijd kort bij, maar slaagt er net niet in om te winnen. Op het einde van de ronde kan hem dat zuur opbreken. Dit jaar zijn er iets meer spurters van de pure snelheid, waardoor Rojas automatisch iets meer naar achter zal eindigen.

André Greipel
Voor
De Gorilla laat zich doen door een kleine aap
Bron: melchiormeijer
De Gorilla beschikt over een uitstekende sprinttrein met Greg Henderson, Marcel Sieberg en Jurgen Roelandts. Dit jaar bewees Greipel al dat er dan weinig kruit tegen hem gewassen is. Qua pure snelheid is hij vrijwel de evenknie van Cavendish. Hij lijkt zijn inspanning ook iets langer te kunnen volhouden.

Tegen
Greipel haalt zijn overwinningen veelal in kleinere en kortere wedstrijden. Bovendien laat hij zich ondanks zijn imposante gestalte gemakkelijk wegdrummen. Daardoor moet hij van te ver achteruit aanzetten. De snelste sprint rijden en toch niet winnen, het overkomt Greipel meer dan eens.

Lees ook:
Dossier Tour de France 2012

1 opmerking:

  1. Beernaert Jochen19 juni 2012 om 18:48

    mooi stukje, hier en daar kort door de bocht. Cav heeft ook daar ook nog een noor aan zijn zij strijden. Een treintje met hem en eisel vooraf gegaan door siutsou mag zeker naast de genoemde mannen voor Greipel staan. Het leam van Griepel heeft met Vandebrouck ook een klassement man in de ploeg en zal dus ook niet het volle pont kunnen geven om een massasprint te bekomen.

    Volgens mij zullen er trouwens maar weinig zuivere massasprinten zijn, in de eerste week zitten al 2 aankomsten (licht) bergop en een proloog. Zolang het een spannende en mooie tour de france word ben ik gelukkig

    BeantwoordenVerwijderen