maandag 11 juni 2012

George Hincapie stopt met wielrennen na 2012

Mister No Chain aan de ketting
Zoek de ketting
Bron: cyclingnews
Parijs-Roubaix en de Tour de France, in die twee wedstrijden schitterde George Hincapie. In aanloop naar le Grand Boucle was de US Postal ploeg op trainingskamp. Hincapie maakte daar zoveel indruk dat het leek alsof hij geen ketting moest ronddraaien. Lance Armstrong doopte hem Mr No Chain. Op het einde van dit seizoen legt Big George er de riem af en gaat hij op wielerpensioen.

Hincapie ondervond dat een stuur niet alleen dient om
bochten te nemen, maar ook om recht te blijven.
Bron: bikehugger.com

Zonder ketting, zonder stuur
Hincapie vond zijn experiment om zonder ketting te rijden zo geslaagd, dat hij verder ging. In volle Parijs-Roubaix probeerde hij het zonder stuur. Dat experiment liep slecht af. Achteraf gezien had George het beter eerst geprobeerd op een asfaltweg. Maar nee, hij moest dat zonodig op een kasseistrook proberen. Een sleutelbeenbreuk was zijn deel.

Modderfiguur
In Parijs-Roubaix was George in zijn element. Iedereen gunde hem minstens een keer de overwinning. Maar het mocht niet baten. Een jonge Tom Boonen nam zijn toenmalige ploegmaat Hincapie op sleeptouw in de jacht op een ontketende Musseeuw, die reed als een door een wesp gestoken. George belandde toen van pure uitputting in de beek. Boonen bleef op hem wachten. Zou Tom anders al een overwinning meer tellen in de Hel van het Noorden?

Vaderfiguur
Hincapie neemt Armstrong op
sleeptouw bij een ploegentijdrit
Bron: BBC
Zelf behaalde Hincapie niet zo veel overwinningen. Hij werd wel meermaals Amerikaans kampioen. Big George schitterde vooral als de ultieme wegkapitein voor Lance Armstrong. Zonder Hincapie zou Armstrong een paar eindzeges in Frankrijk minder tellen. Na het afzwaaien van The Boss moest Mr No Chain even zoeken naar een nieuwe uitdaging. In een bergrit naar de top van Pla d'Adet troefde hij Oscar Pereirro Sio af. Toch ook geen sukkelaar, zo zou een latere tourzege aantonen.
Melanie, madame Hincapie staat al in
podiumhouding te wachten op George
Nadien trok hij zich weer terug in de rol van wegbereider van andere kampioenen. Hij hielp Mark Cavendish over de Poggio, zodat Cav Milaan-San Remo wist te winnen. Even zo goed loodste hij in 2011 zijn kopman Cadel Evans naar Tourwinst. En tussendoor verbrak hij het record van Joop Zoetemelk met het grootste aantal Tourdeelnames; 17 om precies te zijn.
De oudste renner actieve renner zal hij dus niet worden. Maar hij trekt zich wel terug bij zijn podiummiss. Voor een welverdiende kus na een fantastische carrière.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten