dinsdag 26 juni 2012

Voorbeschouwing Tour de France 2012 - de favorieten: Nibali, Van den Broeck én Menchov

Bron: johnsciacca.webs.com
We geven het toe: we hebben u de afgelopen dagen wat misleid met onze top-10. Waar ieder normaal redenerend wezen tien namen verwacht, krijgt u er van ons 11. De reden hiervoor is simpel: Vincenzo Nibali, Jurgen Van den Broeck en Dennis Menchov: alledrie kunnen ze 3e of 4e eindigen in deze Tour. Wie van de drie op het podium eindigt en welke twee niet, dat mag u zelf beslissen.

Vincenzo Nibali
Nibali met zijn troefkaart, Ivan Basso.
Bron: cyclingnews.com
De Italiaanse Tourhoop rust volledig op Nibali's frêle schouders. De Italiaan zal normaal gezien de Tour niet winnen, maar moet wel in staat geacht te worden om te wedijveren voor het podium. Klimmen en tijdrijden: Nibali trekt in beide disciplines wel zijn streng. Bovendien heeft hij ervaring met het winnen van grote rondes.

Op de koop toe kan de kopman van Liquigas beroep doen op die andere Liquigas-kopman, Ivan Basso. Hoewel die laatste de Giro niet wist te winnen, laat hij de gedachte aan eerherstel in de Ronde van Frankrijk varen. Basso zal in dienst rijden van Nibali. Iets om jaloers op te zijn. Tenzij wielrennen u natuurlijk geen fluit kan schelen.

Dennis Menchov
Haalt Menchov het grof geschut opnieuw boven?
Bron: hln.be
De sterkste ronde-Rus van de laatste jaren is thuisgekomen: Menchov verdedigt dit seizoen de kleuren van Katusha. Handig bijkomstigheidje voor de Rus: nu rijdt hij voor een ploeg die wél mag starten in de Tour. Net als voor Nibali geldt ook voor Menchov dat hij aardig zijn streng kan trekken in het gebergte als tegen de tijd.

Wat heeft Menchov dan voor op Nibali? Ervaring en rekenkundige logica. De Rus won immers ook al een grote ronde (zelfs meerdere keren) en stond al tweemaal op het podium in Parijs. Net in dat laatste schuilt ook zijn grootste troef. Als we onze rekenkundige reeksjes weer eens vanonder het stof halen, wordt het meteen duidelijk: 3e in 2008, 3e in 2010 ... dus twee jaar later staat de grote Rus normaal gezien weer op het podium.

Jurgen Van den Broeck
... omdat wij echter ook graag eens uitpakken met een landgenoot en na de derde plaats van Thomas De Gendt in de voorbije Giro verslaafd zijn geworden aan inlands rondesucces, dichten wij Jurgen Van den Broeck evenveel kansen op het podium toe als Menchov en Nibali. Ook al zit de rekenkundige logica hem niet noodzakelijk mee en zal Ivan Basso waarschijnlijk niet uit menslievendheid voor Lotto-Belisol werken in de Tour.

VDB is klaar om de koe bij de horens te vatten.
Of toch op zijn minst een rund.
Bron: hln.be
Maar bij afwezigheid van zowel Contador als Schleck, is het voor Van den Broeck tijd om te scoren. Want ook hij weet meer dan degelijk aan de twee bovenvermelde strengen te trekken. Daarnaast is de kopman van Lotto-Belisol waarschijnlijk de deelnemer die zich het meest maniakaal heeft voorbereid op deze Tour. VdB droomt niet enkel van la Grande Boucle, hij eet en drinkt ze ook. Weinig opbeurend nieuws voor het geïnteresseerd vrouwvolk dus - Jurgen neemt de Tour mee naar en in bed.

Ten slotte beschikt de Belg over zijn eigen Ivan Basso: Jelle Vanendert. De man die vorig jaar de rit naar Plateau de Beille won en een tijdje rondreed in de bollen, mag zich dit jaar dubbel gaan plooien voor zijn ploegmaat. Wij duimen alvast voor Belgisch vuurwerk.

Lees ook:
Dossier Tour de France 2012
Nummers 5 en 6: Chris Froome en Robert Gesink
Nummers 7 en 8: Fränk Schleck en Samuel Sanchez
Nummers 9 en 10: Peter Velits en Janez Brajkovic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten