dinsdag 26 juni 2012

Vooruitblik Tour de France 2012: groene trui - sprintkannonen (2)

De uitdagers
Wie heeft de beste eindjump in huis?
Bron: lebocaldupoisson
De routiniers van de massasprint zullen ogen en benen te kort komen om op al hun concurrenten te anticiperen en te reageren. Dit jaar zijn er enkele extra en zeer te duchten tegenstanders.


Marcel Kittel

Voor
Trekt deze gladiator aan het langste eind?
Bron: cyclingnews


Vorig jaar was hij ongenaakbaar in tweedeklassewedstrijden. Dit jaar heeft Kittel een stapje vooruit gezet en al meermaals gerenommeerde tegenstanders op hun nummer gezet. Hij weet zich te plaatsen en heeft enorm wat snelheid in de benen. Wie de voorbije kletsnatte editie van de Scheldeprijs wist te winnen, is allesbehalve een angsthaas.

Tegen
Michel Wuyts heeft in de benen van Marcel Kittel een nieuw geilobject gevonden. We gunnen de sprinter alle succes, maar we moeten ook aan ons eigen welzijn denken. We huiveren nu al bij de commentaar die Wuyts geeft op het lijf van Kittel wanneer hij op het podium staat.

Peter Sagan

Voor
Cowboy Sagan houdt wel van een woeste sprintrodeo
Bron: sportwereld.be
Als hij niet zo jong zou zijn, we hadden gezegd dat hij in de vorm van zijn leven is. In de Tour van Californië en de Ronde van Zwitserland kon er geen massasprint verreden worden zonder dat Sagan die won. Ofwel stond de tegenstand niet op de foto, ofwel kwam hij uit een verloren positie terug om iedereen te remonteren. Kwestie van er toch een klein beetje uitdaging in te houden voor zichzelf.

Tegen
De jonge Slovaak schuwt het risico niet. De dag dat hij zichzelf in de vernieling rijdt, nadert met rasse schreden. En als hij het zelf niet doet, helpt de tegenstand een handje. Er gaan steeds meer stemmen op dat de collega-sprinters het roekeloze gedrag van Sagan niet appreciëren.

Matthew Goss

Voor
De vice-wereldkampioen leerde de stiel van de wereldkampioen zelf. Bij HTC leerde hij een deftig treintje formeren en besturen. Die kennis heeft hij meegenomen naar Greenedge, een ploeg van gepatenteerde hardrijders.

Tegen
Grote twijfel over het treintje van Greenedge
Bron: vliegenzwam.nl
Dit jaar werd er nog maar weinig vernomen van Matthew Goss. Het treintje is in alle geheimzinnigheid opgezet. Op papier zal het plannetje wel kloppen. Maar in een wedstrijd spelen er heel wat niet in te calculeren omstandigheden mee. Die automatismen kan een ploeg enkel aankweken in wedstrijdsituaties. In de Giro zagen we eerste schuchtere pogingen, maar ook niet meer dan dat.

Mark Renshaw

Voor
Renshaw kopieerde al langer de sprints van Cavendish
Bron: telegraph.co.uk
Zonder Renshaw had Cavendish nooit zoveel tourzeges op zijn palmares gehad. Hij stond model voor de perfecte lead-out man. Daarbij was hij niet vies van enkele potige kwakken. Het wringen zit hem in het bloed.

Tegen
Als afwerker rendeerde Renshaw nog niet bij zijn overstap naar Rabobank. Zijn ploeg focust ook op de 3 Nederlanders met klassementsambities: Gesink, Mollema en Kruijswijk. In de spurt zal Renshaw zelf zijn weg moeten zoeken. Maar in welk wiel moet hij dan gaan kruipen? Dat van Cavendish, Sagan, Kittel, Greipel ... ? Indien hij plots dezelfde intuïtie bezit als Robbie McEwen, kan hij wel iedereen te snel af zijn. Maar we twijfelen toch.


De restjes

Farrar met de "V's" van "Waar is mijn Vorm?"
Bron: telegraph.co.uk
Bij een eerste rij hoort een tweede rij. Ook op de derde rij vinden we hier en daar wat sprinters terug. Vooral Fransen, menen wij. Romain Feillu, Lloyd Mondory, Mathieu Ladagnous en Sébastien Turgot sprinten ons spontaan in het hoofd voorbij. Ook de kersverse Franse kampioen, Nacer Bouhanni, mag gerust bijgeschreven worden in dat rijtje. Maar of hij gerust bijgeschreven mag worden op de startlijst, is maar zeer de vraag.

Zwevend tussen de eerste en de tweede lijn vinden we ten slotte Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar terug. Boasson Hagen heeft één groot nadeel: zijn ploegmaats. En dan vooral Mark Cavendish. Tyler Farrar heeft dan weer één groot gebrek: vorm. En daar heeft Mark Cavendish dan weer niks mee te maken.

Lees ook:
Dossier Tour de France 2012
De favorieten voor groen (deel 1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten