zondag 24 juni 2012

Voorbeschouwing Tour de France 2012 - de favorieten: Christopher Froome en Robert Gesink

Bron: smpsboston.files.wordpress.com
Van tijd tot tijd doen wij bij Wielerg@k ook aan introspectie. Met onze nummer 5 en 6 voor de komende Tour is er zo'n moment aangebroken. Froome als 5e en Gesink als 6e, veel gewaagder kan een mens het doorgaans niet verzinnen. Of toch: Froome wint de Tour en Gesink wint 3 massaspurten. Wij verantwoorden onze zinsverbijstering maar al te graag.6. Robert Gesink
Ongekende rondeweelde bij onze Nederlandse vrienden: niet enkel Gesink, maar ook Mollema én Kruijswijk doen dit jaar mee aan de Tour. Waarom kiezen wij dan voor de Varssevelder, vraagt u zich af? 3 redenen op -ing: ervaring, verrassing en verwachting.

Van de drie Rabo's is Gesink het meest ervaren. Zijn topprestatie leverde hij in 2010, met een 6e plaats in het eindklassement. De verwachtingen voor 2011 waren bijgevolg hooggespannen, maar zoals zo vaak gooide een tuimelperte roet in Gesinks eten.

Robert Gesing met Bee Gees-tribute.
Bron: mtb-noordwest9.nl
Dit seizoen bracht vooral veel vraagtekens met zich mee voor Gesink. Was hij genoeg hersteld van al zijn breuken? Kon hij nog op topniveau terugkeren? De Rabo-kopman antwoordde met de pedalen. Hij won de Ronde van Californië en finishte als 4e in Zwitserland. Hij verraste echter nog het meest met zijn puike tijdritprestaties. De enige vraag die daarom nog overblijft, is: kan Robert Gesink het al drie weken aan een stuk?

Wij verwachten van wel. Bovendien verwachten wij ook dat Gesink nu eens eindelijk recht zal blijven. Als hij dat kan en hij kent geen spectaculaire terugval, kan de Nederlander een van de aangenaamste verrassingen van de Tour 2012 worden. Opstaan uit de doden, ooit deed iemand het hem al voor.

5. Christopher Froome
5e eindigen in je eerste Ronde van Frankrijk, het is weinigen gegeven. Toch zal Chris Froome dit jaar bewijzen dat het best mogelijk is en dit om verschillende redenen.

Ten eerste is 2012 duidelijk het wielerjaar van de Angelsaksen. Sla er alle uitslagen maar op na: vaak is een Engelstalige aan het feest geweest. En anders won Tom Boonen.

Froome komt al eens graag aan zijn tepels.
Bron: img.skysports.com
Ten tweede verbaasde Froome vorig jaar vriend en vijand met zijn 2e plaats in de Vuelta, na Juan José Cobo. Wie 2e in de Ronde van Spanje kan eindigen, moet in staat zijn top-10 - en in dit geval - top-5 te rijden in Frankrijk. Vooral zijn prestatie in de tijdrit in Salamanca (2e, nog voor zijn kopman, Wiggins) sterkt ons in dit vermoeden, in deze tijdrit-Tour.

Ten derde is Chris Froome een van de meesterhelpers van absolute kopman Bradley Wiggins. Het zou niet de eerste keer zijn dat een knecht in het kielzog van zijn kopman mooie dingen laat zien. Dat bewezen Thomas Voeckler en Pierre Rolland nog vorig jaar.

Redenen te over dus om Froome met stip op 5 te zetten. En als Froome het niet zal doen, doet Richie Porte het wel.

Lees ook:
Dossier Tour de France 2012
Nummers 9 en 10: Peter Velits en Janez Brajkovic
Nummers 7 en 8: Fränk Schleck en Samuel Sanchez

Geen opmerkingen:

Een reactie posten