dinsdag 22 mei 2012

Voorbeschouwing Ronde van België 2012: de favorieten


Bron: arendonk.be
Een koers organiseren tegelijkertijd met de Ronde van Italië, is niet meteen een meesterlijke zet om tot een indrukwekkend deelnemersveld te komen. Toch zijn de organisatoren er dit jaar opnieuw in geslaagd enkele grote namen aan de start te krijgen. We zetten de belangrijkste even op een rijtje voor u.


De thuisrijders
Dé man waar iedereen naar uitkijkt, is natuurlijk Gilbert. Philippe welteverstaan, aangezien zijn broer, Jerome, ook meedoet. We hebben het hier weldegelijk over de kopman van BMC. Na een turbulent voorseizoen, mogen we verhopen dat Phil eindelijk weer met de zege aanknoopt. Of dat nu een ritzege is of een eindzege, of allebei, mag hij zelf beslissen.

Jürgen Roelandts staat er terug. In één stuk.
Bron: glssport.be
Een andere landgenoot om in het oog te houden, is de onfortuinlijke Jürgen Roelandts. De kopman van Lotto-Belisol zag zijn seizoensbegin compleet de mist ingaan door een val, maar finishte bij zijn terugkeer wel meteen als vierde in de Heistse Pijl.

Bij Vacansoleil rijden er doorgaans ook enkele interessante landgenoten rond. Wij focussen vooral op Bjorn Leukemans, aangezien Stijn Devolder jammer genoeg zo wispelturig is als een vrouw in die dagen van de maand. Voor Leukemans geldt echter iets soortgelijks als voor Gilbert en Roelandts: hij heeft iets goed te maken na een minder voorjaar. Of zijn gehavende knie van na de Ronde van Vlaanderen daar ook mee akkoord gaat, zal wel duidelijk worden gedurende de Ronde. Van België welteverstaan.

De laatste Belg die we even in de spotlights willen zetten, gewoon omdat hij dat verdient, is Niko Eeckhout. Rambo is ondertussen volwaardig lid van de 3x20'ers, maar blijft een veulen zonder gelijke. Eeckhout zal het vooral van de eerste drie etappes moeten hebben. En wees maar gerust dat u hem minstens éénmaal in de aanval zal zien.

De uitrijders
Zoals gezegd: ondanks de Giro komt er toch nog heel wat schoon volk naar België afgezakt. We sommen even snel enkele namen op:

U mag er uw klok op vastzetten,
der Panzerwagen zal er staan.
Bron: tumblr.com
  • Tony Martin: kopman bij Quickstep en kanshebber op de eindzege; der Tony kan het verschil maken in de voorlaatste etappe, waarna hij boven zich uit zal mogen stijgen in de slotetappe. Lijkt opnieuw in orde na zijn valpartij op training van een tijdje terug.
  • Lieuwe Westra: kopman bij Vacansoleil, misschien zelfs nog meer dan Leukemans. Als de Nederlander zichzelf kan wijsmaken dat Knokke een veredeld Nice is, kan hij voor vonken zorgen. Om daarna zegedronken te worden. Alvast één voordeel voor Westra: Bradley Wiggins is in geen velden te bespeuren.
  • Maxim Iglinskiy: sinds Luik-Bastenaken-Luik zal niemand de Kazach meer over het hoofd zien. De troonopvolger van Alexander Vinokoerov vindt in de laatste etappe gekend en geliefd terrein terug. En net daar zal het om de knikkers gaan.
  • Bauke Mollema: nog een Nederlander om in de gaten te houden en volwaardig lid van de driekoppige rondehoop van onze noorderburen. Als hij zich kan handhaven tot aan de start van de slotrit, kan Mollema de anderen eventueel een oranje neus zetten.

De deugnieten
Een deugniet herkent men aan zijn slierten.
En zeker een Russische deugniet.
Bron: ramskapelleleeft.blogspot.com
Ten slotte toveren we nog enkele namen uit onze glazen hoed die niet meteen tot de topfavorieten behoren, maar ons altijd aangenaam mogen verrassen: Simon Spilak en Yuri Trofimov van Katusha, Niels Albert van BKCP (oké, is een Belg, maar een veldrijder, dus een specialleke) en de ééneiige drieling-op-retour van Aqua & Sapone, Di Luca, Garzelli en Codol.

De grootsten deugniet die van de partij zal zijn, is wel met kilometers voorsprong Aleksandr Kolobnev. Ondanks het medisch geurtje dat rond zijn persoontje hangt, kan hij die deugnietkilometers voorsprong misschien wel aanwenden om iedereen te verrassen. Al was het maar de controleurs achteraf.

Lees ook:
Dossier Ronde van België 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten