dinsdag 22 mei 2012

Voorbeschouwing Ronde van België 2012 (22/5-27/5): het parcours

Bron: cjp.be
De Ronde van België treft het niet: temidden van de laatste en lastigste week van de Giro georganiseerd worden, is niet bepaald om vrolijk van te worden. In ons kleine landje ligt geen Mortirolo of Stelvio, maar in Italië vind je dan weer geen Mechelen, laatst staan een Knokke-Heist. Al dat lekkers vind je dit jaar wél terug in de Ronde van België. En nog een beetje meer.


Rit 1: Mechelen - Buggenhout (162 km)
Starten doet het peloton in het zelfverklaarde centrum van België - en bij uitbreiding van de wereld -, de provincie Antwerpen. Hoewel: zeg nooit tegen een Mechelaar dat hij een Antwerpenaar is. Ook al is dat op provinciaal vlak nu eenmaal wel het geval.

Het profiel van de eerste rit is makkelijk met één woord te omschrijven: biljartvlak. Op dat ene puistje in het begin na. Voer voor sprinters dus.

Rit 2: Lochristi - Knokke-Heist (170,7 km)
Knokke, waar rijke zotten thuis zijn.
Bron: oronieuws.blogspot.com
Het gaat hard in de Ronde van België: de volgende dag startten de renners alweer in een andere provincie, nl. Oost-Vlaanderen. In Lochristi zal het peloton sowieso bij de start in de bloemetjes gezet worden. Aan de aankomst zal de winnaar dan vooral overgoten worden kaviaar en zich te buiten mogen gaan aan champagne. Of omgekeerd. Aankomstplaats is immers Knokke-Heist.

Als rit 1 al biljartvlak is, is rit 2 rit 1 in het kwadraat. Nog meer te rapen dus voor de snelle mannen van het pak.

Rit 3: Knokke-Heist - Beveren (173,5 km)
Mochten de organisatoren van de Ronde van België aan de regeringsonderhandelingstafel gezeten hebben, we hadden waarschijnlijk al na een week of twee witte rook gehad. Hoe ze de, in dit geval, provinciale kerk in het midden houden is bewonderenswaardig. De derde rit gaat van start in West-Vlaanderen, waarna het richting Beveren gaat. Beveren in Oost-Vlaanderen welteverstaan. Niet Beveren bij Roeselare. Of Beveren-Leie. Of Beveren-aan-de-Ijzer. Of gewoon "beveren", een werkwoord waar u zelf invulling aan mag geven.

Hoe het profiel van de derde etappe eruitziet, kan u afleiden uit de twee voorgaande. Idem voor de favorieten.

Rit 4: Turnhout - Arendonk (individuele tijdrit, 20,5 km)
Zoals het elke ronde-met-naam betaamt, herbergt de Ronde van België ook een tijdrit. Normaal gezien zou hier de eerste echte schifting voor het eindklassement moeten gebeuren.

Een klimtijdrit is het opnieuw allerminst.

Rit 5: Clavier - Engis (208,5 km)
Mocht het nog niet duidelijk zijn:
le Mur de Huy Huy Huy
Huy Huy Huy.
Bron: gva.be
Om toch wat gelijke tred te houden met de Ronde van Italië, vindt er ook in de Ronde van België een heuse verplaatsing plaats, maar dan wel binnen één en hetzelfde land. Voor de slotetappe duikt het peloton immers Wallonië binnen, van Clavier tot Engis.

Het venijn van deze ronde zit duidelijk in de start: de langste etappe en meteen ook de zwaarste, vergelijkbaar met een vrij opgewonden hartslag. Hopelijk gaan zowel de harten van de renners als die van het publiek dan ook sneller slaan. Na de tijdrit zullen de favorieten hier opnieuw van de partij moeten zijn en zal de uiteindelijke beslissing over de eindzege vallen. Vooral de aanwezigheid van de Muur van Hoei als scherprechter doet nu al het beste vermoeden.

Lees ook:
Dossier Ronde van België 2012



Geen opmerkingen:

Een reactie posten