woensdag 2 mei 2012

Giro d'Italia 2012 – voorbeschouwing parcours: aankomsten bergop (deel 2)

Fränk Schleck trekt bleek weg: "Het is van den hond!"
Bron: berglucht.be
In Italië zijn er beangstigend veel bergketens. Ook deze keer slaagt de organisatie er niet in om ze allemaal aan te doen. Al deden ze weer ferm hun best. De klimmuggen zullen hun hartje alvast kunnen ophalen. Behalve de aankomsten bergop zijn er ook bergachtige ritten die niet boven eindigen. In de Dolomieten bijvoorbeeld, eindigt de rit in het dal van Cortina d'Ampezzo.Bruno balkt naar Matteo: "Zie ze naar boven ezelen"
Bron: mw-panoramio
Lombardije (5)
Tussendoor krijgen de renners ook een halve klassieker te verwerken. Ze mogen wat rondhossen op de wegen van de Ronde van Lombardije. Als afsluiters mogen ze de mooie Piani di Resinelli op. Qua afstand is die te vergelijken met Alpe d'Huez. Maar hij is een procentje minder zwaar. Dat zal enkel voelbaar zijn in de flauwe aanloop. Nadien wordt het evengoed grimassen.
Piani di Resinelli: 15,9 km – 6,6%

Alpe di Pampeago (6)
De renners moeten zwaar in het rood gaan
Bron: presolana.files.wordpress.com
In de Giro kan het altijd erger. De slotklim naar Alpe die Pampeago bevestigt dat. Als de relatie van de renners met de parcoursbouwers daarna nog niet verzuurd is, dan toch zeker hun benen. Van achter hun oren tot in hun tenen. De voorlaatste kilometer is 14%. Wie niet genoeg over zijn stuur hangt, riskeert achterwaarts overkop te gaan.
Alpe di Pampeago: 7,5 km – 10,1%


Stelvio (7)
“Moeder ik ben boven Stop Ik stop Stop”
Bron: www.ski-epic.com
Elke ronde ligt in een beslissende plooi na een rit als die naar de Alpe di Pampeago. Zo niet in de Giro 2012. Alsof het nog niet zwaar genoeg is, volgt er een moordende rit over de supersteile Mortirolo. Ook dan is het nog niet gedaan. Als uitsmijter moet het ferm uitgedunde deelnemersveld de laatste berg van de Giro bedwingen. Dat is meteen ook de hoogste en dus goed voor de Cima Coppi. We hebben het over de Stelvio, waar ook het hoogst gelegen postkantoor van Europa zich bevindt. Renners die niet meer op hun moeder kunnen roepen, kunnen haar altijd een kaartje of een telegrammetje sturen. Toch goed gezien van de barmhartige organisatie. Al hopen er heel wat renners stiekem dat de pas afgesloten is wegens slecht weer.
Stelvio: 21 km – 7,1%

Geen opmerkingen:

Een reactie posten