dinsdag 8 mei 2012

Giro d'Italia 2012: renners in het kennersoog van Giro de José

Bron: Twitter
De Giro 2012 is drie dagen jong en wij gingen ons oor eens te luisteren leggen bij José Been, Twitter-wielerlegende-in-wording (@TourDeJose) en bovenal koerskenster met arendsoog. We serveren u graag haar oordeel. Neem er gerust even de tijd voor, het is toch rustdag vandaag in de Ronde van Italië.Weinig om over naar huis te schrijven...
Karl Vannieuwkerke vond er geen bal aan.

Bron: jobat.be
De eerste drie dagen van de Giro, op Deense bodem, waren misschien wel een lust voor het oog van de Denen, maar voor het mondiale wielerminnende publiek was het toch heel wat minder. Hoe kan het ook anders, met een proloog en twee sprintetappes. Ook José bleef op haar honger zitten, maar had niks anders verwacht: "groepje rijdt, groepje krijgt voorsprong, groepje wordt gepakt en sprinten maar." Ook Karl Vannieuwkerke vond het maar niks en keerde de Giro resoluut de rug toe.


Toch probeerde José nog het mooie van al dat grijs gekoers te zien: de treintjesvorming in aanloop naar de sprint was beeldig en werd al even voorbeeldig door de RAI in beeld gebracht. Ook dat vond Karl Vannieuwkerke maar niks en hij keerde nog sneller terug naar vrouw en kind.


... of het zou in het Engels moeten zijn
Want als er toch één iets opvallend was tijdens de voorbije dagen, dan was het de Angelsaksische overheersing: de Amerikaan Phinney won de proloog, de Britse wereldkampioen Cavendish de tweede etappe en Aussie Matthew Goss de derde. 


Cav viel José twee keer op.

Bron: guardian.co.uk
De meest opvallende van de drie was veruit Cavendish. Hij deed immers iets wat hij normaal nooit doet: meteen in de eerste etappe winnen. En met overmacht. Sterk voor de gedoodverfde favoriet, die, net als Phinney in de proloog, de hoge verwachtingen inloste.


In de derde etappe deed Cav vervolgens iets wat hij wel vaker doet: vallen in volle sprint. Schuldige van dienst was deze keer Ferrari. De sprinter van Androni, niet de dokter van Armstrong. Laat staan de auto.


De favorieten tot nog toe
José licht er drie uit: Ivan Basso, Michele Scarponi en Fränk Schleck. Die laatste presteerde middelmatig in de proloog, die eerste deed het goed. Enkel Scarponi viel ferm tegen. Gelukkig voor de kopman van Lampre ging het nu nog niet om de eieren. Als hij daar dan tegenvalt, zullen het vlekken zijn die moeilijk uit te wassen zijn.


We danken José voor haar vakkundig oordeel. More to come.


Lees ook:
Dossier Giro 2012
Vallerina Cavendish


Bezoek zeker ook:
tourdejose.com
Of @TourDeJose op Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten