dinsdag 15 mei 2012

Giro d'Italia 2012 - blikvanger van de tiende rit: Bartosz Huzarski

Bartosz is al die aandacht duidelijk niet gewend.
Bron: wikimedia.org
Bij Wielerg@k hebben we een boontje voor de onbekende man in het peloton. Vandaag dook er weer zo eentje op: Bartosz Huzarski. Normaal gezien zal enkel de ijskoud doorwinterde wielerliefhebber de levenswandel van deze Pool van Netapp kennen. Die levenswandel leidde hem vandaag echter naar een aardige tweede plaats achter de gedoodverfde favoriete en uiteindelijk ook winnaar, Joaquim Rodriguez. Om het u niet al te moeilijk te maken, deden wij alvast wat research naar den Bartosz.


Palmares
In tegenstelling tot wat zijn familienaam doet vermoeden, slaagde Bartosz er tot nog toe niet echt in vele huzarenstukjes op te voeren. De reden daarvoor ligt ook wel voor de hand: tot 2009 reed de renner van Netapp vrijwel uitsluitend in eigen land. Toch gaf hij daar al blijk van niet onaardige klimmersbenen: in zowel 2005 als 2006 wonen hij het bergklassement van de Ronde van Polen.

Dat Huzarski toch wel iets in zijn mars had, viel het toenmalige ISD-Neri, voorloper van Farnese, op. De Pool zou uiteindelijk twee jaar voor de Italianen rijden, aan de zijde van o.a. Giovanni Visconti en José Rujano. Een onuitwisbare nadruk liet hij daar niet meteen na, maar in 2009 kon hij zo wel zijn eerste grote ronde, de Giro meepikken.

Legendarische Pool
Mede door zijn wat tegenvallende resultaten, kwam Huzarski vorig jaar dan terecht bij Team Netapp. Polen en Duitsers: normaal gezien geeft dat altijd wel vonken en ook bij Bartosz Huzarski was dat het geval. Bij Netapp kreeg hij de kans om eens buiten Polen of Italië te rijden, met hier en daar een ereplaats in Turkije, Spanje en zelfs Groot-Brittannië tot gevolg.

Sinds deze Giro is Lech Walesa
niet meer de enige legendarische Pool.
Bron: reutersmedia.net
Dat was echter klein bier vergeleken met wat onzen Bartosz de laatste dagen klaarspeelde. Met zijn achtste plaats afgelopen zondag trad hij toe tot het illustere rijtje van Polen-met-een-top-10-plaats-in-een-Giro-etappe. Wij van de lage landen zouden er onze hand niet voor omdraaien, maar we kunnen best geloven dat onze vrienden uit de lageloonlanden daar gerust hun handen en ellebogen willen voor verdraaien.

Zo ook met Bartosz Huzarski. Met zijn tweede plaats van vandaag is hij nu, na de negende, ook de tiende Poolse-renner-met-een-top-10-notering-in-een-rit-in-de-Ronde-van-Italië. Meer nog: waarschijnlijk is hij vandaag ook toegetreden tot een nog legendarischer gezelschap: de Poolse-renners-met-een-top-3-notering-in-een-Giro-rit. Eerbiedig buigen wij dan ook het hoofd.

Lees ook:
Dossier Giro 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten