woensdag 18 april 2012

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2012 - Terugblik: Philippe Gilbert, held van 2011

Eén tegen allen
Gilbert zet de Schlecken te kakken
Bron: www.wielerflits.nl
Gilbert had al de tripel Brabantse Pijl, Amstel en Waalse Pijl op zak. Daarmee was hij de uitgesproken topfavoriet. Het volledige gewicht van de wedstrijd viel op zijn ploeg. Net toen die het niet meer trok, brak de wedstrijd definitief open. Geheel meedogenloos versmachtte Gilbert al zijn tegenstanders, de twee Schlecken incluis. Met een jaar vertraging won Phil zijn eerste L-B-L.Ruime kopgroep
In de eerste wedstrijdhelft vertrokken enkele renners op avontuur. Het was geen moedige enkeling die van het peloton mocht spartelen. In de groep zat ook ene Greg Van Avermaet, eigenlijk er wel tuk op om Gilbert op eigen terrein te verslaan. In de achtervolging liet iedereen de Lotto-ploeg de kastanjes uit het vuur halen. Eigenlijk was er maar 1 man die de bende op sleeptouw nam, een oersterke Jurgen Vandewalle. Achteraan vroegen renners zich af, welke voltallige ploeg daar zich leeg aan het rijden was. Zo ferm deed Vandewalle zijn best.

Redoutable
"Ich soll dich päkken, 
ich soll dich päkken."
Bron: static.skynetblogs.be
Alleen kon Vandewalle de klus niet blijven klaren. Uiteindelijk namen Jurgen Van den Broeck en Jelle Vanendert over. Toen ook zij hun jasjes hadden uitgedaan en de kopgroep net niet genoeg genaderd waren, stuurden de Schlecken eindelijk good old Jens Voigt naar het front. Zowaar een nieuw Ardennenoffensief van den Duits. De klim van de Redoute zorgde niet voor een omwenteling. Dat bevestigde de tendens van de laatste jaren.


Gilbert bereidt zijn dodelijke aanval op de 
Schlecken voor
Bron:www.foto-leon.be
Valk
De nieuwe klim, de Roche aux Faucons, zit daar voor een flink stuk tussen. Dat is een steile smeerlap met een gemene uitloper. Daar trokken de Schlecken op avontuur, maar meteen sprong Gilbert als een valk op zijn prooi. Van de overblijvers uit de kopgroep kon enkel Van Avermaet (als vogelkenner) zijn karretje nog aanpikken. Op de Saint-Nicolas probeerde Fränk Schleck Gilbert nog een loer te draaien, maar die deed met een tegenaanval voor hoe het echt moet. Daarop liet hij beide broertjes weer samenkomen om ze in de laatste rechte lijn definitief de kop af te bijten.

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten