woensdag 11 april 2012

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2012: Parcours en historiek

Bron: all-free-download.com
De Amstel Gold Race was jarenlang de koers van het fluitjesbier. Het was ook de koers waar Michael Boogerd amechtig probeerde om niet weer tweede te worden. En ten slotte was het ook de wedstrijd met bovenmatig veel valpartijen. Dat alles begint stilaan te veranderen.

Fluitjesbierkoers
Vooraleer er misverstanden zijn: Amstel is en blijft fluitjesbier. Een beetje vreemd dat de meest bourgondische streek van Nederland dit bier als uithangbord gebruikt. Een frisse Gulpener zou Nederlands Limburg meer eer aandoen.
Speciale Gold Race-fiets
Bron: youaretheengine
De koers zelf is meer dan wat dol gedraai in een van de mooiste regio's van de Benelux. De pittige heuveltjes behoeven geen kasseien om zwaar te zijn. Wat de Kwaremont is voor de Ronde Van Vlaanderen, is de Eyserbosweg voor de Amstel Gold Race: daar breekt de koers open. Daarna volgt de Keutenberg, een smerige aanslag op de kuiten. Wie niet voldoende herstelt van die klim, sneuvelt roemloos met de finish in zicht op de Cauberg. Dit jaar volgt de slotklim trouwens nog sneller op de moordende Keutenberg.

Michael Boogerd de Tweede
Boogerd op zijn favoriete stekje
Bron: 2.bp.blogspot.com
De voltallige Raboploeg reed zich steevast uit de naad voor Michael Boogerd. Het was doodjammer voor Nederland, de Rabo's en Michael zelf, maar altijd was er wel iemand ietsje sneller. Sinds Boogerd op wielerpensioen ging, zijn we de zekerheid kwijt. De prangende vraag is niet alleen meer: wie wint er? Maar ook: wie wordt er tweede?
Valpartijen
Draaien en keren op smalle wegen, met daarbij nog eens wegversmallingen. Logisch toch dat er met zo'n parcours wat afgevallen wordt. De laatste jaren wordt deze scheve situatie tegenover andere wedstrijden rechtgetrokken. Al zou dat te maken kunnen hebben met het stijgende aantal valpartijen elders. Er zijn weinig renners die dit seizoen het asfalt niet gekust hebben. Dat in het jaar van de MyKnoaky, de houten talisman van Andreas Klier. Echt goed functioneert dat beschermertje niet.

Lees ook:
Dossier Amstel Gold Race 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten