zondag 18 maart 2012

Milaan-San Remo 2012: Simon Gerrans schenkt Australië een tweede zege op rij


Gerrans viseerde met succes
de trekhaak van Cancellara
Bron: img.geocaching.com
Simon Gerrans beleeft een boerenjaar. Eerst werd hij Australisch kampioen, daarna won hij de Tour Down Under en met deze Milaan-San Remo wist hij zijn eerste klassieker binnen te halen. Oké, Gerrans had geluk dat hij zijn aanhangwagentje aan Spartacus' trekhaak kon vasthaken. Maar dat maakt zijn zege er niet minder verdiend op. Bovendien legt Gerrans' overwinning enkele interessante mechanismen uit de wielerwereld bloot.






The Australian way of winning San Remo
Gerrans, cool als Australian Icecream in het land van gelati
Bron: p.twimg.com
Voor het tweede jaar op rij gaat de zege in de openingsklassieker naar Australië. Voor het tweede jaar op rij komt die zege op vrijwel dezelfde manier tot stand. The Aussie way, in enkele wetmatigheden gegoten:


  1. sta vooraf bij geen enkele bookmaker aangekruist als (schaduw)favoriet (check!)
  2. zet Cavendish zo snel mogelijk onder druk en speel hem kwijt (check!)
  3. val in de afdaling van Le Manie niet zelf  maar laat die eer op spectaculaire wijze aan een ander (check!)
  4. geef Tom Boonen het gevoel dit jaar eindelijke de ultieme zegekans te hebben en laat hem vooraan wind vangen (check!)
  5. schakel daarna enkele andere favorieten uit door ze in de val te lokken, een letterlijke val, that is (Gilbert, check!)
  6. ga er in de Poggio niet te vroeg tegenaan, laat de eer aan Greg Van Avermaet (2011) of Johnny Hoogerland (2012) (check!)
  7. haak je wagentje in volle finale vast bij Cancellara; die heeft immers een trekhaak uit zijn kont bengelen (check!)
  8. last but not least, heb de Australische identiteit; best van vooraf te regelen, want tijdens de koers krijg je die administratie niet meer op tijd rond (check!)
Easy Piecy!
Simon Gerrans voerde deze tactiek tot in de puntjes uit en  kon dan niet verliezen. Tenzij Matthew Goss zijn tweede op rij wou binnenhalen. We gaan dus ook mee in de voorspelling van @cycle_tops: volgend jaar wint Michael Matthews de Primavera. Een transfer richting Greenedge lijkt enkel nog een kwestie van tijd. En dan krijgen we in 2013 meer van dit: 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten