maandag 19 maart 2012

Dwars door Vlaanderen 2012: de Belgische favorieten

Vrij magere opkomst van Belgische topfavorieten.
Bron: Arturo Vasquez
Belgische favorieten bij de vleet: Tom Boonen, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Nick Nuyens en noem maar op. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze doen niet mee aan Dwars door Vlaanderen. En dan wordt het al wat lastiger om Belgische favorieten naar voor te schuiven voor woensdag...


Supersep
Sep Vanmarcke is niet langer een supersub. Sinds zijn zege in de Omloop is de supersub supersep geworden. Ondanks de aanwezigheid van Tyler Farrar en Heinrich Haussler in zijn ploeg, Garmin-Barracuda, mag Vanmarcke dromen van een nieuwe triomf in Vlaanderen. Als zijn benen goed zijn, moet iedereen sowieso naar adem happen. En zoals met de trekhaak van Cancellara het geval is, maak je best dat je in Sep's wiel zit als hij de gas openzet.

Dirk Devolder
pdv (Pet Devolder)
Bron: flickr.com
Mocht Stijn Devolder Dirk geheten hebben, we bombardeerden hem terstond tot topfavoriet. Zijn initialen zijn echter sdv en niet ddv (Dwars door Vlaanderen). Dan  bombarderen we hem dan maar tot outsider. Zijn team, Vacansoleil, is sowieso een ploeg in vorm. Met renners als Leukemans, Veuchelen (een ex-winnaar) en Boeckmans, aangevuld met een Italiaan als Marcato, zouden wij er niet raar van opkijken, als er in de finale nog altijd enkele vakantiegangers vooraan meerijden.

Onthoofde topploegen
Onze twee vaderlandse topploegen komen onthoofd aan de start. Bij Otto-Elisol was dat al langer het geval, na het uitvallen van Jürgen Roelandts. Bij Mega Harma - Uickstep laat Tom Boonen Dwars door Vlaanderen gewoon links liggen. Als het op landgenoten aankomt, krabben wij ons dan ook in het haar. Gert Steegmans misschien? De Steeg heeft er alleszins vertrouwen in. Afwachten of hij woensdag voor een nieuw succes voor de ploeg van Lefevere kan zorgen.

Veteranen en verrassingen


Niko Eeckhout.
Zwart-witfoto uit heel ver verleden.
Bron: izegemkoers.be
Hoe oneerbiedig het ook klinkt: Rambo is een veteraan. Eeckhout was er net niet bij toen het wiel werd uitgevonden, maar draait al sinds mensenheugnis mee in het peloton. En met stijl. Zo prijkt er al een overwinning in Dwars door Vlaanderen op zijn palmares. Geen wonder dat wij hem tussen onze Belgische favorieten plaatsen.

Behalve veteranen zijn er ten slotte nog enkelen die ons woensdag gerust mogen verrassen. Frederic Amorison bijvoorbeeld - geregeld goed in Dwars door Vlaanderen. Of Nico Sijmens  - geregeld terug te vinden in een ontsnapping, niet enkel in Dwars door Vlaanderen. Jens Keukeleire? - hoewel nog geen spraakmakende resultaten in Dwars door Vlaanderen. Leif Hoste - hoeft geen verder betoog; is algemeen gekend. Nu hij en zijn ploeg niet naar Parijs-Roubaix mogen, zou hij wel eens de opgekropte woede daarover kunnen botvieren in 'Waregem Koerse'. Verschiet niet als Hoste letterlijk dwars door Vlaanderen rijdt en enkele heuvels splitst. Waarna hij prompt lijsttrekker wordt bij N-VA.

Lees ook:
Dossier Dwars Door Vlaanderen 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten