zaterdag 25 februari 2012

Sep Vanmarcke wint de Omloop Het Nieuwsblad 2012

Boonen reed ze vandaag bijna allemaal aan brokken.
Enkel Garmin Vanmarcke kreeg hij niet kapot.
Bron: skynetblogs.be
Vooraf sprak Tom Boonen de woorden: "Ik ben taaier dan vorig jaar." De vraag was dus of hij sneller de Taaienberg zou opvliegen of ook na de Taaienberg voluit zou koersen. Hij loste beide verwachtingen met brio in. Meer nog: hij vlamde door tot in Gent. Enkel Sep Vanmarcke - die een dijk van een koers reed - en Juan Antonio Flecha mochten in de finale nog mee. Boonen leek op weg naar zijn eerste winst in de Omloop, maar verloor verrassend genoeg de sprint van Sep Vanmarcke. Juan Antonio Flecha stond, zoals elk jaar, ook op het podium.



Siësta in het peloton
De favorieten beginnen met een schoonheidsslaapje
Bron: roodpetje.nl
De aanvang verliep rustig, behalve voor de vroege vluchters. Die hadden na 50 kilometer al bijna 10 minuten voorsprong. Onder hen marathonman David Boucher en Lieuwe Westra. Als het peloton niet tijdig uit de siësta zou ontwaken, was vooral de Fries een gevaarlijke klant. Het groepje trok zich helemaal niets aan van het zalige eerste lentezonnetje. Bij kilometerpaal 70 hadden ze zelfs 12 minuten voorsprong bijeengefietst.


Stijn Vandenbergh
Gedaan ermee, dacht OP-Quick Step-renner Vandenbergh. Vrijwel op zijn eentje halveerde hij op 30 km de voorsprong. Af en toe wou ploegmaat Martin Velits ook zijn duit in het zakje doen. Vandenbergh liet hem amper begaan.

Ondertussen was de live-uitzending van Sporza begonnen. Renaat Schotte deed meteen zijn duit in het zakje en riep het Onheil over de Omloop: "Tot nog toe nog vrijwel geen valpartijen." En terstond vielen ze als vliegen, mindere goden, maar ook grotere, zoals Björn Leukemans.

Boonen taaier. Zoals elk jaar.
Na de koers werd Lars in veiligheid gebracht.
Bron: greenid.be
Tom Boonen voelde het aan zijn water: in dat peloton begon het te gevaarlijk te worden. "Toevallig" lag de Taaienberg daar net in de buurt. En Tom gaf er een lap op. Ook letterlijk: Lars Boom mocht het aan den lijve ondervinden. Exit Boom.

Met het begin van de Boonen-show lag de koers meteen in een definitieve plooi, net als Lars Boom. In de achtervolging op de twee overgebleven leiders, Westra en een opvallende Vandousselaere, vonden we de volgende namen terug: Boonen, Devenyns, Vanmarcke, Hushovd, Flecha, Hayman en Breschel. In de achtergrond reed Philippe Gilbert lek, Sebastian Langeveld ging tegen het canvas.

Garmin Vanmarcke.
Bron: futurecdn.net
De finale
Na de bergzone, waar vooral Boonen en Vanmarcke indruk maakten, begonnen die van BMC in het peloton te jagen, ondanks dat Hushovd in de kopgroep zat. De kloof van 1min45sec daalde niet, integendeel. Slechts naar het einde toe zouden ze wat dichter komen.

Na de bergzone, temidden van de kasseizone, maakten Boonen en Vanmarcke verder indruk. Thor Hushovd en Matti Breschel, allebei geweldig onder de indruk, moesten de rol lossen. En toen waren ze nog met vijf: de Sky'ers Flecha en Hayman, de Quick Step'ers Boonen en Devenyns en Sep Vanmarcke, een Garmin-ploeg op zich.

Het podium rijdt weg
Op de kasseien van de Lange Munte verschoot Garmin Vanmarcke nog een cartouche. Vervolgens waren ze nog met drie: Vanmarcke, Boonen en Flecha. Ondanks aangekondigde uitvallen van Flecha en Vanmarcke, kwam het tot een sprint. Boonen moest daarin verrassend genoeg de duimen leggen voor Sep Vanmarcke. Flecha werd derde.

Lees ook:
Dossier Omloop Het Nieuwsblad 2012
Dossier Kuurne-Brussel-Kuurne 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten