maandag 12 december 2011

Revelatie 2011: Jelle Vanendert

De gemeenschap van Wielerg@kken heeft Jelle Vanendert uitgeroepen tot revelatie van 2011. Christopher Froome blijft gespaard van een verre reis uit Zuid-Afrika om zijn trofee te komen ophalen. In zijn plaats verwachten we Vanendert aan onze deur.


Meesterlijke knecht

Jelle Vanendert blij als een kind met zijn Wielerg@k-trofee 'Revelatie 2011'

Vanendert reed een puik voorseizoen in dienst van zijn kopman. Philippe Gilbert won Amstel Gold op 1 been. Zijn meesterknecht stak dan ook twee benen bij. In Luik-Bastenaken-Luik had Gilbert meer werk. Al had hij het niet tot de finale gebracht zonder Jurgen Vandewalle en Jelle Vanendert.

Eenzelfde verhaal in de Tour. Vanendert leverde zijn kopman ideaal af in de eerste rit. Nadien liep het even mis bij Gilbert. Gewoon omdat zijn meesterknecht zo goed was dat Gilbert in het wiel stierf. In de bergen kreeg Vanendert een vrije rol na het uitvallen van Jurgen Van den Broeck. Heel onverwacht schitterde hij op de klim naar Luz-Ardiden, een bergje dat hij nog nooit was opgefietst. Met wat meer parcourskennis had hij daar mogelijk de rit gepakt. Die ritoverwinning kwam er toch, en hoe: enkel tourwinnaars wonnen op Plateau de Beille. Mooi, mooi, mooi van Jelle om daar de favorieten een neus te zetten. Tot de laatste Alpenrit leefde België in de hoop met de bollen te gaan lopen. 



Spaanse vliegen

In de Vuelta ontdekte het grote publiek Bauke Mollema en Christopher Froome. Mollema geldt in Nederland al even als een grote belofte. Met de puntentrui in de Vuelta behaalt hij eindelijk een groot succes. Hopelijk kent hij geen terugslag zoals Greg Van Avermaet, eveneens doorgebroken met de puntentrui in de Ronde van Spanje. Christopher Froome was zelfs bij insiders een nobele onbekende Zuid-Afrikaan. Hij sleurde met Bradley Wiggins in het wiel de Spaanse bergen over. Meer nog, hij overvleugelde hem en schreef bijna de Vuelta op zijn naam.



Oranje boven

In de Giro was iedereen meer dan een maatje te klein voor Contador. Wanneer die bergop versnelde, stierf iedereen. Er was 1 laaglander die beter werd naarmate de keiharde Giro vorderde en steeds langer bij Contador bleef: Steven Kruijswijk. Als deze progressie zich voortzet, degradeert hij Mollema en Gesink tot luxeknechten. 



Gefnuikt

Yoann Offredo mag een kruis maken over het voorjaar.
In het voorjaar dook er geen nieuwe naam op. Of wacht even: Yoann Offredo reed bijzonder sterk in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij leek de coming man van het voorjaar te gaan worden. Ook in Gent-Wevelgem kwam hij dicht. Helaas kwamen de fotografen nog dichter en viel Offredo daardoor bijzonder ongelukkig tegen de grond. We nomineren hem tot de gefnuikte revelatie van 2011.




Merkwaardig

Na enkele turbulente dopingjaren, was het dit jaar bijzonder rustig op dat gebied. Er viel geen spectaculaire dopingvangst te noteren. Aleksandr Kolobnev was de enige die naast de pot piste. Met een vochtafdrijvend middel niet meer dan normaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten