zondag 18 december 2011

Nick Nuyens - De aparte aanpak van Riis

Zijn focus is volledig op de Ronde Van Vlaanderen gericht. Op het mentale front zit het al goed bij Nick Nuyens. En hij kan daarbij een extra troef uitspelen dankzij een nieuwe trainingsmethode.

Danish dynamite
Bjarne Riis is altijd een vernieuwer geweest. De Tour won hij met epo. Op zich niet opzienbarend in zijn tijd, maar wel de hoeveelheid. Die mocht er wel wezen. Er stroomde geen bloed meer door zijn aderen. Het was eerder een stroperige gel die zijn spieren van superbrandstof voorzag. Danish dynamite.


Op Danish dynamite en de grote plateau rijdt Riis Hautacam op.
Waar Riis ook van afweek: het verzet bergop. Van zodra de renners aan een col beginnen, schakelen ze terug op het binnenblad. Bij de beklimming van Hautacam besloot Riis het eens anders aan te pakken en gooide hij de ketting op het buitenblad. De anders onverstoorbare Miguel Indurain was er compleet door uit zijn lood geslagen en verloor de Tour.


Survival of the fittest
Als ploegleider ging Riis met zijn expirementeerzucht verder. Hij introduceerde survivalkampen om zijn team tot een hecht geheel te smeden. Survival mag je trouwens letterlijk nemen. Ivan Basso legde bijna het loodje bij een zwemproef. In zijn jeugd was hij al eens bijna verdronken en dat kwam zijn techniek niet ten goede. Gelukkig sleurden zijn ploegmaats hem weer op het droge.


Heilige wieleroorlog
Ook deze winter heeft Riis iets nieuws in petto voor zijn renners: koersen in Jeruzalem. Binnenkort komen we misschien de details te weten van het trainingskamp in Israël. Vast staat dat het een puike voorbereiding is op de kasseiklassiekers. Zeg nu zelf, waar weten ze meer van stenen af dan in het land van de tweede intifada?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten