woensdag 27 juni 2012

Voorbeschouwing Tour de France 2012 - de favorieten: Cadel Evans en Bradley Wiggins

Bron: 101fundraising.org
Met onze nummers 1 en 2 voor de komende Tour trappen we de meest open deur ooit in. Cadel Evans en Bradley Wiggins, al maanden worden ze als de twee te kloppen mannen naar voor geschoven en daar doen wij guitig aan mee. De Australiër plaatsen we daarbij op 1, de Brit op 2. We verklaren ons nader.2. Bradley Wiggins
Als we het Wielerg@k-minnende publiek mogen geloven, wint de Brit op zondag 22 juli zijn eerste Ronde van Frankrijk. Ondanks het diepe respect dat wij koesteren voor onze lezers, moeten wij hen toch noodgedwongen tegen de rosse haren instrijken.


Laat er echter geen twijfel over bestaan: een Wiggins die zonder pech in Parijs kan geraken, is zeker een topkandidaat voor eindwinst. Afgaande op zijn tijdritwinst in de voorbije Dauphiné heeft hij niemand van de andere klassementsrijders te vrezen en kan hij zich zelfs gerust met de echte specialisten meten.
Torent Wiggo straks boven alles en iedereen uit?

Bron: skysports.com


Ook bergop heeft de kopman van Sky dit jaar (en de voorgaande jaren) bewezen dat hij met de besten mee omhoog kan, hoewel hij zich hoofdzakelijk beperkt tot volgen. Een gevleugelde klimmer is hij niet, een gevleugelde volger des te meer. 


Waarom zetten we Wiggins dan op twee en niet op het hoogste schavotje? Twee redenen: zijn team en zijn minder rijke ervaring, vergeleken met Evans. Bij Team Sky rijdt, zoals alom geweten, ook ene Mark Cavendish rond. En hoewel Cav minder mannetjes meekrijgt dan Wiggo, zijn het toch nog altijd een drietal ploegmaats die hij bergop zal moeten missen. Daarnaast was de vierde plaats in 2009 de hoogste notering die Wiggins ooit al behaalde in de Ronde van Frankrijk. Niet mis, maar qua ereplaatsen komt Wiggo niet in de buurt van Evans.


1. Cadel Evans
Voor het tweede jaar op rij wint de Australiër dus de Tour de France. Ook al kan zijn Grote Uitdager, Bradley Wiggins, betere resultaten voorleggen dit seizoen, gaan wij ervan uit dat de kangoeroe eind juli de hoofdvogel zal afschieten.


Cadel, diep ontroerd door

al ons vertrouwen in hem.
Bron: paroxisfr
Sinds zijn eindzege vorig jaar is Evans immers gesterkt in het gevoel dat hij het "kan". In 2011 zagen we een Cadel die we voorheen nog maar weinig hadden gezien: aanvallend en de koers dragend. Ondanks de raid van Andy Schleck naar Serre Chevalier, panikeerde de BMC-kopman niet, nam zonder nadenken de kop van het achtervolgende groepje, viel aan waar nodig en wist de schade te beperken. In de afsluitende tijdrit zette hij vervolgens de puntjes op de i en pleegde een dubbele broertjesmoord.


Dit jaar zal hij normaal gezien zijn meerdere moeten erkennen in Wiggins in de tijdritten, maar bergop schatten wij Evans toch nog een trapje hoger in. Bovendien heeft hij een team dat zich volop zal inzetten voor hem. Ondanks de aanwezigheid van ene Philippe Gilbert, die zijn eigen kans wel zal mogen gaan, maar mooi mee in het gelid zal moeten rijden, eens Evans dat vereist. 


De tweede zege op rij ligt dus voor het grijpen voor Cadel Evans. Achteraf kan hij dan nog altijd een pint gaan drinken met Wiggins. Hoewel dat waarschijnlijk geen al te best voorstel is voor die laatste.


Lees ook:
Dossier Tour de France 2012
De nummers "3 en 4": Denis Menchov, Vincenzo Nibali en Jurgen Van den Broeck 
De nummers 5 en 6: Chris Froome en Robert Gesink
Nummers 7 en 8: Fränk Schleck en Samuel Sanchez
Nummers 9 en 10: Peter Velits en Janez Brajkovic

1 opmerking: