woensdag 20 juni 2012

Voorbeschouwing Tour de France 2012 - de favorieten: Janez Brajkovic en Peter Velits


Bron: jojofeelings.wordpress.com
 De strijd om het geel is half onthoofd na de schorsing van Alberto Contador en het letterlijk wegvallen van Andy Schleck, de twee grootste prominenten van de afgelopen Tourjaren. Velen zullen dan ook hun kans ruiken om een gooi te doen naar eeuwige roem. Of wij met onze Wielerg@k-top-10 dicht bij de waarheid zitten, zal de toekomst uitwijzen. Hoe dan ook geven we u onze nummers 9 en 10 voor de komende Ronde van Frankrijk toch maar snel even mee.


10. Janez Brajkovic


Alles wat Astana aanraakt, lijkt dit seizoen wel in goud te veranderen. We zouden gaan vermoeden dat er daar iets in het water zit. Misschien wel letterlijk. Zo won Maxim Iglinskyi vrij onverwacht Luik-Bastenaken-Luik en Enrico Gasparotto al evenzeer de Amstel Gold Race.Hopelijk wordt deze Tour
wel ne vetten voor Brajkovic.
Bron: nyvelocity.com
 Voor de Tour kijken wij vooral uit naar Janez Brajkovic. De Sloveen, die voorheen al voor Astana reed, keerde dit seizoen terug van RadioShack. Normaal zou hij voor onze pronostiek in balans liggen met zijn Tsjechische ploegmaat Roman Kreuziger, maar aangezien die al de Giro in de benen heeft, kiezen we voor Brajkovic.


Echt indrukwekkende resultaten behaalde hij nog niet in de Tour. Vorig jaar had Johan Bruyneel al zijn hoop gevestigd op de Sloveen om een goed eindklassement te rijden in La Grande Boucle, wat hem duidelijk de schrik om het hart deed slaan. In de vijfde rit kwam hij daardoor ten val en moest uiteindelijk opgeven. Een jaar later werd deze tactiek succesvol gekopieerd door Andy Schleck.


Dat Brajkovic een aardig stukje kan klimmen en tijdrijden staat echter als een paal boven water. Zaak zal zijn het nu eens te bewijzen in een ronde van drie weken lang. Met zijn zege in de Dauphiné van 2010 en zijn zevende plaats dit jaar heeft hij al aangetoond zeker stand te kunnen houden gedurende één week. Eens zien of hij deze keer tot in Parijs met de besten zal kunnen wedijveren. Achteraf zullen ze er bij Astana zeker een glas vodka op heffen. Of zou er misschien iets in die vodka zitten?...


9. Peter Velits


Peter Velits - nonchalante pose.
Bron: cyclingnews.com

Weelde te over bij Omega Pharma-Quick Step dit jaar. In de klassiekers reed Boonen alles en iedereen aan brokken en voor de Tour hebben ze zowaar drie raspaarden op stal staan. Levi Leipheimer is de oudste knol van dienst, Tony Martin het strijdros en Peter Velits misschien wel de dark horse.

De Slovaak kent dit jaar een soortgelijke voorbereiding op de Tour als vorig jaar, maar toch nog iets beter. Zo won hij de Ronde van Oman. In de tijdrit van de Ronde van Zwitserland bewees hij op schema te zitten om zich ook in de Tour goed genoeg te kunnen plaatsen tussen de hardrijders. Bergop is Velits misschien niet de meest gevleugelde klimmer, maar wie 3e in de Vuelta kan eindigen, kan meer aan dan vals plat.

Ten slotte zit er een duidelijk stijgende lijn in Peter Velit's Tour-prestaties: 58e in 2008, 32e in 2009, 19e vorig jaar. Met wat meeval pitst hij daar dit jaar nog een tiental plaatsen vanaf. Bijgevolg is het de logica zelve dat wij hem hier op 9 posteren.

Lees ook:
Dossier Tour de France 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten