donderdag 10 mei 2012

Giro d'Italia 2012 - verslag ploegentijdrit Verona: het oosten zet het westen een neus


8 smurfen op een rij.
Bron: bicycle.net
 Ploegentrijdrit gisteren in Verona en iedereen verwachtte opnieuw Angelsaksische suprematie. Vergis u niet: ook gisteren ging de zege naar het westen: het Amerikaanse Garmin-Barracuda won, zoals verwacht. Toch was het vooral het Oostblok dat in het oog sprong. Is er een nieuwe fase in de Giro aangebroken?

Een Litouwsas rozas truias
Dat Taylor Phinney zijn roze trui zou verliezen na zijn val dinsdag, stond als het ware in de sterren geschreven. Phinney, en bij uitbreiding heel BMC, losten die verwachting met verve in. Onderweg maakten ze er zelfs even een veldrit van om toch maar niet binnen de top-5 te eindigen.

Een nieuwe roze trui dus and the twelve points go to... Lithuania. Inderdaad: onze voorspelde 3e van gisteren werd uiteindelijk de nieuwe leider: Ramunas Navardauskas. Een naam die even makkelijk bekt als de voluitgesproken naam van DNA.

Ramunas wie?

Ramunas Navardauskas - Le Tour de France 2011 - Stage Fifteen
Ramunas met de farting dude
van Garmin.
Bron: zimbio.com

Navardauskas is de naam. Geboras in 1988 en een gepatenteerde hardrijderas. Neem Ramunas mee voor een ploegentijdritas en u heeft gegarandeerd succesas. Dat illustreerde hij vorig jaar al in de Touras de Francas en dit jaar in de Rondas van Qataras. Frappant echter: hij was vorig jaar pas tweede in het nationaal kampioenschap tijdrijden van Litouwas. Winnaar daar was Gediminas Bagdonas. Gediminas wie? Ja, sorry, wij kennen die mens ook niet.

Daar is het Oostblok
Nog frappanter was de opkomst van het Oostblok. Navardauskas was de vaandeldrager, maar in zijn kielzog verbaasden vooral het Russische Katusha en het Kazachse Astana het westen door na Garmin de plaatsen twee en drie in te palmen. Van de Kazakken kon dat nog enigzins verwacht worden, van de Russen heel wat minder. En als de Russen daar zijn, dan weten we allemaal: de volgende dagen zullen de hormonen hoogdagen vieren. Afwachten wat dat vandaag geeft bij het passeren onder de rode vod...

De top-10 van gisteren (dank u, Sporza.be):
1. Garmin
2. Katusha op 5"
3. Astana op 22"
4. Saxo Bank op 22"
5. Omega Pharma-Quick Step op 24"
6. Orica-GreenEdge op 25"
7. Liquigas op 26"
8. RadioShack op 28"
9. Team Sky op 30"
10. BMC op 31"

De top-10 van het algemeen klassement (nogmaals dank u, Sporza.be):
1. Ramunas Navardauskas
2. Tyler Farrar op 10 secondas
3. Robert Hunter op 10 secondas
4. Ryder Hesjedal op 11 secondas
5. Taylor Phinney op 13 secondas
6. Manuele Baoro op 19 secondas
7. Geraint Thomas op 21 secondas
8. Sébastien Rosseler op 25 secondas
9. Christian Vande Velde op 26 secondas
10. Joaquim Rodriguez op 30 secondas

Lees ook:
Dossier Giro 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten