donderdag 8 maart 2012

Parijs-Nice 2012: Lieuwe Westra zegeviert verrassend op de Montée Laurent Jalabert

Laurent Jalabert vond de beklimming
redelijk in your face
Bron: legenducyclisme.wordpress.com
Op het vliegveld van Mende streek Lieuwe Westra als eerste neer. Zoals verwacht viel de beslissing op de slotklim.


En bollen maar
Mate Mardones ziet er al dwaas
genoeg uit zonder bollen

Bron: velo-reporter.fr
Van bij de start had Frederik Veuchelen goede vleugelen. Hij wilde wel proberen om de bergtrui binnen te halen. Een lovenswaardige taak want nu staat er een cafésporter aan de leiding van dat klassement. Veuchelen kreeg enkele nobele onbekenden mee als medegezel. Achter hen hield team Sky kopman Bradley Wiggins uit de wind en uit de met buikgriep besmette regionen van het peloton. Als laatste dagtaak: Wiggins in ideale omstandigheden afzetten aan de Montée Laurent Jalabart. Of er in de teambus gesproken werd over Valverde hinderen, weten we niet. Het zou niet eens zo'n dwaze strategie zijn.

JaJa
De slotklim, een muurtje van 10% en zo'n 3 km lang, is de Spanjaard op het lijf geschreven. Het klimmetje heette vroeger de Côte de la Croix Neuve. Sinds Laurent Jalabert er in 1995 de tourrit won op 14 juillet, dracht de puist zijn naam. Sindsdien wonnen er in de Tour en Parijs-Nice enkel maar Spanjaarden op de klim. Ook de geschiedenis zou Valverde genadig moeten zijn.

Porte
Sky kiest ervoor om Richie Porte alles kapot te laten rijden. In zijn wiel peddelt Wiggins mee omhoog. Jeanneson probeert het op een kilometer van de finish, maar The Wiggo gaat hem gemakkelijk terughalen. Lieuwe Westra zorgt voor de ultieme verrassing en jumpt naar de overwinning. Net als Gianni Meersman gisteren stamelt hij na afloop: "mijn mooiste overwinning ooit, ik besef nog niet goed wat ik gedaan heb." Blijkbaar is het voor hen makkelijker om te winnen, dan om het te snappen. 


Lees meer: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten