woensdag 29 februari 2012

Het Scheldepeloton: de vrienden van het noodlot


Een zwerm fietsers langs de Schelde
Bron: farm4.static.flickr.com
Op dezelfde dag dat bekend raakt dat Wouter Weylandt een gedenkplaat krijgt, hervindt Iljo Keisse in de GP Samyn zijn plaats in het wegpeloton na een dubieuze schorsing. Meer nog, hij trekt in de aanval. Enkele dagen voordien kwam Kurt Hovelynck ten val in de Omloop Het Nieuwsblad. Dat doet mijmeren over het Scheldepeloton.
Vrolijke fietsvrienden
Er was eens een vrolijke groep die langs de Schelde ging trainen. Tussen Gent en Oudenaarde groeide dat peloton gestaag aan. Onder hen reden meermaals profrenners mee: Wouter Weylandt, Iljo Keisse, Kurt Hovelynck en af en toe Frank Vandenbroucke. Ze kwamen er kilometertjes malen. Soms was het een hersteltraining voor hen, andere keren trokken ze flink door. Als de echte mannen eraan begonnen, verloren enkele fanatieke wielertoeristen zowel het wiel, als de illusie wielrenner te zijn. De profs reden er nu eens lustig keuvelend rond, dan weer speelden ze wat met elkaar. Vaak met een spurtje, om het af te leren. 
De binken van het Scheldepeloton
eren hun wielervriend.
Bron: farm3.static.flickr.com
Achteraf gezien is er nog iets dat de profs uit het groepje verbindt. Ze hebben allemaal hun portie pech gekend. Het noodlot sloeg bij sommigen onbarmhartig hard toe.
Wielerhemel
Wouter Weylandt was een heel graag geziene jongen in de steeds wisselende groep. Hij maakte met iedereen die dat wenste een praatje. Alles aan hem was blingbling, inclusief zijn gouden hart. De verslagenheid van alle wielervolgers was groot toen Weylandt crashte in de Giro 2011. Het Scheldepeloton treurt nog elke dag.
Revalidatie
Pechvogel Hovelynck
Bron:/blogimages.bloggen.be
Zelf had Weylandt de hulpdiensten gebeld toen Kurt Hovelynck zwaar viel bij een ritje van het Scheldepeloton. Bij een van de speelse sprintjes schiet het achterwiel van Hovelynck los en valt hij op zijn hoofd. Zonder helm. Hij loopt een ernstige schedelbreuk op en begint aan een enorm zware revalidatie. Hij moet zelfs opnieuw leren lopen. Mentaal is er ook iets gekraakt bij hem.

Schorsing
Iljo Keisse met het Scheldepeloton
Bron: blogimages.bloggen.be
De beste vriend van Weylandt, Iljo Keisse, kan ook lange tijd niet van het fietsen genieten. Na een positieve dopingtest volgt er een lange procedurestrijd. Er is een heel vreemd verhaal over gecontamineerde voedingsupplementen. Door juridisch te blijven vechten, wordt de schorsing steeds langer. Dit seizoen maakt Keisse pas opnieuw lid uit van het internationale wegpeloton.
Gevallen wielergod
Frank Vandenbroucke reed ook mee in het Scheldepeloton. In alle stilte bereidde hij een elvendertigste comeback voor. Zijn présence was onmiskenbaar. Het gebarsten aura van een gevallen wielergod wasemde over de groep. Achter zijn Cinellifiets zweefde de schaduw van een echte flyer. Het zoevende geluid van de hoge velgen schepte de illusie van een gelouterde man. Wat er nadien in Senegal precies gebeurd is, blijft een mysterie. In een peeskamer gaf VDB de geest.Ongelofelijk hoe het noodlot al die tijd meefietste met het Scheldepeloton.

Terzijde, de ontsnapping van Keisse hield niet stand in de GP Samyn. Winst was er voor de beloftevolle jonge Fransman Arnaud Démare. Een vinnig sprintertje.

2 opmerkingen:

  1. Nolfke, gestorven na hartfalen, De Fauw, zelfmoord...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Noodlot? My ass! Een tot bende verworden groep fanatici op de fiets, aangevuurd door ex-gedopeerden - die anderen door hun superprestaties willen overdonderen. Daardoor elkaar opjuttend tot in het waanzinnige toe, vergelijk het maar eens met de gezondheidsrisico's bij bijvoorbeeld de bodybuilders. Met nog hogere koers-snelheden tot gevolg. Op een openbare weg waar slechts 30 km mag gereden worden rijden deze geestesgestoorden graag het dubbele en negeren het gevaar. Ze moeten zoals U het zelf zo mooi beschrijft vooral tegen zichzelf beschermd worden. Op de Nürnburgring of in Zolder kan U gaan rijden en sterven op de fiets.

    BeantwoordenVerwijderen