woensdag 18 januari 2012

Portret William Clarke

Wie is eigenlijk die renner die het hele peloton een neus zette in de tweede rit van de Tour Down Under? William Clarke won in Stirling en maakt zo zijn goede voornemen voor 2012 meteen waar. Het was zijn ambitie om dit jaar een eerste profzege te boeken. Wat valt er nog over hem te weten?

In de Tour Down Under komt Clarke uit voor de gelegenheidsploeg Team UniSA. Die groepeert speciaal voor deze ronde enkele Australische wielrenners. In het verleden reden Allan Davis en Richie Porte voor deze formatie in de ronde van hun eigen land. De rest van het jaar verdedigt hij de kleuren van het Chinese Champion System.

Kloek
De man heeft alles mee om een grote te worden in het peloton. Hij weegt 80 kg en meet 1m92. Dat is wat ze noemen een costaud. De man verraste door de tweede rit in Australië te winnen. Niemand die dat durfde te voorspellen. Wat nog meer verbazing zou wekken, is dat een man van deze afmetingen zich ontpopt tot een ware berggeit. Blijkbaar bedraagt zijn langste fietsrit 307 km. Met die afstand moet hij Milaan-San Remo net aankunnen.

Succesvol in Australië en België
In 2011 kwam Clarke uit voor Leopard Trek. Zijn landgenoot en toenmalige ploegmaat Stuart O'Grady zal hij er niet veel gezien hebben. Nam niet weg dat hij zich zonder diens hulp naar enkele overwinningen knokte. William Clarke ging daarbij alfabetisch te werk; hij scoorde eerste in Australië en nadien in België. In eigen land won hij in Canberra en de Southern Grampians. In België mocht hij juichen in Wolvertem, Waasmunster en Londerzeel. Met ritwinst in de Tour Down Under zet hij een serieuze stap voorwaarts in zijn carrière. Als hij de lijn van vorig jaar doortrekt, dan wint hij dit jaar een rit in de Ronde van België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten