woensdag 21 september 2011

Fusies en de gevolgen ervan voor het peloton

Fusies zijn hot in de wielerwereld de laatste tijd. Eerst was er de commotie rond het samengaan van Quick-Step en Omega-Pharma, daarna besloten Leopard-Trek en Team RadioShack vanaf volgend seizoen samen onder de vlag van RadioShack-Nissan-Trek te koersen. Spreek dat maar eens vlot uit. Ambitieuze projecten allemaal, maar het blijft een merkwaardig feit, vooral omdat het telkens om twee grote ploegen gaat die in 2012 samen een superploeg zullen vormen.


Enkele kanttekeningen:
  • Het peloton zal volgend seizoen vrijwel enkel superformaties tellen: behalve de twee nieuwe teams, hebben andere grote ploegen zich ook al gevoelig versterkt. We denken maar aan Team Sky, dat Porte reeds binnenhaalde en werk maakt van de komst van Cavendish. Of BMC, dat met Philippe Gilbert de meeste gewilde renner van het moment aan de haak wist te slagen. En met Cadel Evans en Thor Hushovd de jongste tourwinnaar en de huidige wereldkampioen in zijn rangen heeft. Hushovd verlaat Garmin-Cervélo, ook al een fusieploeg.
  • Fuseren van ploegen betekent ook dat er voor twee volledige ploegen renners volgend seizoen geen plaats meer is. Velen zullen er dan ook op gebrand zijn zich dit najaar nog zo veel mogelijk in de kijker te rijden om in 2012 bij een ander (super)team onderdak te vinden.
  • Nieuwe ploegen betekent ook nieuwe truitjes. Het wordt uitkijken naar de ploegvoorstellingen om te zien welke kleuren er volgend jaar in het lappendeken van het peloton zullen zitten.
  • Wat die truitjes betreft, hopen we ten slotte dat pakweg Astana en Euskaltel geen fusie overwegen, aangezien niemand zit te wachten op truitjes die het Kazakse lichtblauw met het Baskische fel oranje combineren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten