donderdag 28 juni 2012

Voorbeschouwing Tour de France 2012 - het parcours: etappe 17, Bagnères-de-Luchon - Peyragudes (143,5 km)

Hopelijk voor de renners ligt er ook geasfalteerde weg
naar het Plateau de Peyragudes.
Bron: skirail-ter.com
In deze Ronde van Frankrijk draait veel om symmetrie. Zo is de aankomstplaats van de vorige rit voor de tweede keer op rij ook de vertrekplaats van de volgende etappe. Deze keer is Bagnères-de-Luchon de gelukkige. Daarnaast vertoont de tweede Pyreneeënrit verdacht veel gelijkenissen met de Alpenrit naar La Toussuire: kort, krachtig, zwaar, maar bovenal prachtig. We worden er, inderdaad, lyrisch van.Op geen enkel moment wordt het rustig in deze rit. Nog maar net begonnen, of het peloton mag al de Col de Menté (1e categorie) op. Daarna blijft het golven, met de Col des Ares (2e categorie) en de Côte de Burs als tussendoortje van 3e categorie. Tot zo ver zou de schade in het peloton nog mee moeten vallen.

Handjes, broertjes en vinnetjes in de lucht voor Fränk!
Bron: cyclingnews.com
Na zo'n 85 km zal er dan waarschijnlijk heel wat gevloek weerklinken. De Port de Bales is dan de volgende op het menu. Net geen 12 km aan net geen 8 % gemiddeld. U zou voor minder om uw moeder roepen. En eens de renners over de top zijn, is de miserie nog niet gedaan. Vrijwel naadloos sluit de Peyresourde nog eens aan op de afdaling van de Port de Bales. Om vervolgens de renners helemaal uit te persen als appelsienen, met een aankomst bovenop le Plateau de Peyragudes. Waar (het zou zo maar kunnen) Fränk Schleck toch nog een eerredder binnenhaalt voor RadioShack.

Voor de klimmers is het sowieso alle hens aan dek op de laatste donderdag van de Tour. Na Peyragudes is het gedaan met bergetappes. Tijd winnen op de tijdritspecialisten zullen ze daarna niet meer doen. Verliezen des te meer.

Lees ook:
Dossier Tour de France 2012

Profiel van de 17e etappe
Bron: letour.frGeen opmerkingen:

Een reactie posten