zondag 29 januari 2012

Verslag WK (BK) veldrijden 2012, Koksijde: Niels Albert wereldkampioen na one man show

Bron: vriendenvandefiets.be
Vlaanderen beleefde daarnet zijn eerste hoogdag van het jaar. De messias is nog maar een maand geboren en er was al een nieuwe hoogmis in 't land: het WK veldrijden in Koksijde. Het relaas van een uurlang plezand spektakel. Voor Belgen dan toch.




Kleurrijk voorspel

Prototype van de supporter
die niet kan kiezen tussen
Stybar en Pauwels.
Voor de start was Zdenek Stybar, de enige niet-Belg met kans op de wereldtitel, de meest in het oog springende veldrijder. De Tsjech zat op de rollen te rijden met een roze hoedje en een dito onderbroek. "Go Styby go" op het achterwerk en een heuse roze brigade fans langs het parcours zorgden voor een kleurrijk tintje.

De fans van Kevin Pauwels probeerden ook zo veel mogelijk kleur te geven aan de koers. Als eerbetoon aan Smurf Pauwels stonden er her en der blauwe mannetjes en vrouwtjes met witte mutsen verspreid. Eén iemand viel uit de toon met een opzichtige rode broek... Kevin Pauwels. Mwa ja, ge moet dat begrijpen...

Ook de Turk Hakan Yildirim was van plan de show te stelen in Koksijde. Tot hij voor de start opeens merkte dat hij zijn fiets vergeten had. Opnieuw een land minder vertegenwoordigd op het Belgisch kampioenschap.

Albert uit het kanon

Als Fientje Pauwels nog van plan was Sven Nys aan het kanon te binden, dan was Niels Albert al van bij de start uit het kanon geschoten. Een compleet verbouwereerde Spanjaard ging er terstond van liggen.

Stybar probeerde Albert aanvankelijk te volgen, maar moest algauw de rol lossen. Gevolg: een écht wereldkampioenschap, met zes Belgen vooraan, twee Vlaamse Tsjechen en een verdwaalde Fransman, Chainel. Pauwels smurfte in de achtervolging, kwam tot op 4 seconden, maar moest Albert opnieuw meter voor meter laten rijden. In de volgende ronden begon Pauwels meer en meer foutjes te smurfen en smurfte dan ook snel de hete adem van Sven Nys in de nek.

Balenaars onder mekaar
Albert zette ze algauw in hun blootje.
Bron: isdatjebidonofbenjehetzelf

Sven Nys was de volgende om op Niels Albert te jagen, met Kevin Pauwels in het wiel. Op dat moment was de voorsprong echter al opgelopen tot een halve minuut. Ook de Kannibaal kon echter weinig tot niets goedmaken op de wereldkampioen van Hoogerheide. In de achtergrond doken er zowaar niet-Belgen op in de race, vanaf plaats acht meerbepaald.


Nys geraakte echter ook niet weg van Pauwels en verloor verder tijd op de leider. Vanuit de achtergrond kwam er zelfs nog een pakketje Belgen opdoemen: Peeters, Aernouts, Meeusen en Vantornout. Uiteindelijk reden er zo zes Belgen samen in de achtervolging op nog een andere Belg.


Toch nog wat spanning


De spanning in dit WK was al na enkele honderden meters weg, met de souvereine Albert. Gelukkig was er nog de strijd voor de tweede plek. Nys leek, ondanks zijn stuiptrekking aan het begin van de race, allerminst een superdag te hebben en moest enkele andere Belgen laten rijden. De jonge garde was aan zet, met Pauwels, Peeters en Meeusen. Ook Vantornout rekenen we voor een keer nog bij het jonge geweld.


Niels Albert wereldkampioen


Albert behaalde, na zijn grootse one man show, zijn tweede wereldtitel bij de profs. Zelfs zijn manager, Christophe Roodhooft, was tot tranen toe bewogen. Zou hij een stiekeme Stybar-fan zijn?


Bijna even knap was de tweede plaats van Rob Peeters, die zich als kampioenschapsrenner begint te profileren. Meeusen en Pauwels knokten voor de derde plaats. Uiteindelijk was het Smurf Pauwels die het Belgisch podium vervolledigde.


Simunek won het Wereldkampioenschap voor niet-Belgen. Hij finishte achtste. Stybar ging zich verschuilen achter zijn roze hoedje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten